Kontrola rada
9

Opozicija pitala Vladu RS: Zbog čega je narušen životni standard građana

Piše: M. T.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prvi put u historiji parlamentarizma u RS grupa opozicionih poslanika u Narodnoj skupštini RS iskoristila je novi poslovnički mehanizam za razmatranje određenih pitanja – interpelaciju. Danas su je predali predsjedniku Narodne skupštine RS Nedeljku Čubriloviću.

"Podnošenje ovog akta je zasnovano na članu 289. Poslovnika, a u vezi je s Ustavom RS prema kojem Narodna skupština vrši nadzor nad Vladom RS. Ovo je prva od pet interpelacija koju pripremamo i odnosi se na ekonomsku politiku Vlade RS. Naredne četiri će biti vezane za stanje u javnim preduzećima, za kriminal, korupciju i mnoštvo afera, za zdravstveni i penzioni sistem te za demografsku katastrofu koja nam objektivno prijeti", rekao je poslanik PDP-a Perica Bundalo koji je zajedno s Nedeljkom Glamočakom iz SDS-a i Zorkom Andrić iz NDP-a predao apelaciju.

Bundalo je podsjetio na to da je ovaj poslanički mehanizam umnogome upotrijebljen zbog neuspjelog pokušaja opozicije da u Narodnoj skupštini RS izglasa nepovjerenje aktuelnoj Vladi RS.

"Podnošenjem interpelacije u skladu s poslovnikom Vlada RS je dužna da u roku od 60 dana odgovori na sva naša postavljena pitanja, a nakon dostavljanja odgovora oni se obavezno uvrštavaju u dnevni red prve naredne sjednice", pojasnio je Bundalo.

Opozicija interpelacijom traži da Narodna skupština RS razmatra ekonomsku politiku Vlade RS, rekao je poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak.

"Želimo da čujemo odgovore na pitanja zbog čega je narušen životni standard stanovnika, zašto su propale banke u RS, zašto je RS prekomjerno zadužena, zašto su pokazatelji privredne aktivnosti katastrofalni i mnoga druga pitanja, istakao je Glamočak.

Odgovarajući na pitanje u vezi s odlukom Ustavnog suda BiH koji je kao neosnovane odbacio apelacije zastupnika NSRS-a o pitanju ustavnosti 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH i 25. novembra kao Dana državnosti BiH, Glamočak je rekao da je Ustavni sud još jednom potvrdio da donosi političke odluke, odnosno da je ta odluka nastala pod utjecajem politike, a ne prava.

"Takve odluke služe da se skreće s tema o kojima mi i danas govorimo, a to su životna pitanja i ekonomski problemi", rekao je Glamočak.

Bundalo je dodao da je odluka Ustavnog suda očekivana te da Ustavni sud BiH, najviša ustavno-pravna instanca u zemlji, ima dvostruke aršine, što će ostaviti duboke posljedice na odnose unutar BiH.

"Između dva tasa na vagi, jednog koji govori o perspektivi i budućnosti BiH i drugog koji govori o neperspektivi i nazadovanju, oni su izabrali ovaj drugi", rekao je Bundalo.