BiH
26

OHR o referendumu u RS-u: Potpuno smo svjesni ozbiljnosti situacije

Piše: Er. M.
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
"Visoki predstavnik zadržava potrebne instrumente za osiguranje poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir", saopćeno je za Klix.ba iz Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH, a u povodu najavljenog referenduma o pravosuđu u entitetu Republika Srpska.

Na pitanje da li će referendum u entitetu RS biti održan i da li će visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko upotrijebiti svoje ovlasti i spriječiti sprovođenje referenduma iz OHR-a su odgovorili kako su svjesni ozbiljnosti situacije.

"Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira su takođe zauzeli jasan stav o ovom pitanju. Budite uvjereni da smo potpuno svjesni ozbiljnosti ove situacije i da je ozbiljno shvatamo", rečeno nam je u OHR-u.

Podsjećamo, Inzko je podnio izvještaj generalnom sekretaru UN-a u kojem je njega i Vijeće sigurnosti obavijestio o nedavno poduzetim aktivnostima vlasti Republike Srpske u pogledu organizovanja referenduma o državnim pravosudnim institucijama i ovlaštenjima visokog predstavnika, u kojem je detaljnije objasnio zašto ove aktivnosti predstavljaju direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je iz OHR-a.

"U svojstvu konačnog autoriteta za tumačenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, utvrdio sam da Republika Srpska sasvim jasno krši ovaj sporazum", rekao je visoki predstavnik, sumirajući zaključke iznesene u izvještaju.