BiH
146

OHR: Oni koji podržavaju referendum protiv Dejtona guraju RS u izolaciju i krizu

Klix.ba
Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
Visoki predstavnik izražava žaljenje zbog činjenice da je većina delegata u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojila prijedlog za organiziranje referenduma o pravosuđu na državnom nivou i ovlastima visokog predstavnika, što izlazi iz okvira nadležnosti Narodne skupštine RS, naveli su iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

Tražiti od građana da glasaju protiv suštinskih elemenata Dejtonskog mirovnog sporazuma je neodgovorno i pokazuje spremnost moćne elite da nastavi gurati Republiku Srpsku i BiH još dublje u krizu.

U tom pogledu, visoki predstavnik želi podsjetiti javnost na dvije ključne stvari:

"Zakon o Sudu BiH iz 2002. i Zakon o Tužilaštvu BiH iz 2003. godine usvojila je Parlamentarna skupština BiH, uključujući i glasove zastupnika iz SNSD-a. Nadalje, Ustavni sud, koji je i sam institucija ustanovljena Dejtonskim sporazumom, dva puta je presudio u pravcu potvrđivanja legitimiteta, ustavnosti i usklađenosti Suda BiH sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. OHR bi pozdravio nastojanja da se poboljša efikasnost pravosuđa na državnom nivou, ali ističe da bilo kakva poboljšanja moraju opet biti usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH, još jednoj dejtonskoj instituciji", navodi se u reagiranju OHR-a.

"Mandat visokog predstavnika, uključujući i njegove izvršne ovlasti, uspostavljen je Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i potvrđen više puta od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, te predstavlja suštinski element mirovnog sporazuma", stoji u saopćenju.

Entitetske vlasti treba da prestanu insistirati na provođenju referenduma koji krši Opći okvirni sporazum za mir i izlazi iz okvira njihovih nadležnosti, te da se, umjesto toga, usredsrede na ispunjenje obećanja koja su dali biračima kako bi se poboljšali životni uslovi u Republici Srpskoj, navode iz OHR-a.

Kao što je rečeno jučer na sastanku ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, međunarodna zajednica zadržava instrumente neophodne za očuvanje Općeg okvirnog sporazuma za mir.