{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR: Oni koji podržavaju referendum protiv Dejtona guraju RS u izolaciju i krizu

15.7.2015. u 19:35
146
156
OHR: Oni koji podržavaju referendum protiv Dejtona guraju RS u izolaciju i krizu
146
OHR: Oni koji podržavaju referendum protiv Dejtona guraju RS u izolaciju i krizu
Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
Visoki predstavnik izražava žaljenje zbog činjenice da je većina delegata u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojila prijedlog za organiziranje referenduma o pravosuđu na državnom nivou i ovlastima visokog predstavnika, što izlazi iz okvira nadležnosti Narodne skupštine RS, naveli su iz Ureda visokog predstavnika u BiH.
Tražiti od građana da glasaju protiv suštinskih elemenata Dejtonskog mirovnog sporazuma je neodgovorno i pokazuje spremnost moćne elite da nastavi gurati Republiku Srpsku i BiH još dublje u krizu.

U tom pogledu, visoki predstavnik želi podsjetiti javnost na dvije ključne stvari:

"Zakon o Sudu BiH iz 2002. i Zakon o Tužilaštvu BiH iz 2003. godine usvojila je Parlamentarna skupština BiH, uključujući i glasove zastupnika iz SNSD-a. Nadalje, Ustavni sud, koji je i sam institucija ustanovljena Dejtonskim sporazumom, dva puta je presudio u pravcu potvrđivanja legitimiteta, ustavnosti i usklađenosti Suda BiH sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. OHR bi pozdravio nastojanja da se poboljša efikasnost pravosuđa na državnom nivou, ali ističe da bilo kakva poboljšanja moraju opet biti usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH, još jednoj dejtonskoj instituciji", navodi se u reagiranju OHR-a.

"Mandat visokog predstavnika, uključujući i njegove izvršne ovlasti, uspostavljen je Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i potvrđen više puta od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, te predstavlja suštinski element mirovnog sporazuma", stoji u saopćenju.

Entitetske vlasti treba da prestanu insistirati na provođenju referenduma koji krši Opći okvirni sporazum za mir i izlazi iz okvira njihovih nadležnosti, te da se, umjesto toga, usredsrede na ispunjenje obećanja koja su dali biračima kako bi se poboljšali životni uslovi u Republici Srpskoj, navode iz OHR-a.

Kao što je rečeno jučer na sastanku ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, međunarodna zajednica zadržava instrumente neophodne za očuvanje Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: