BiH
108

Mihnet Okić: OHR i Ustavni sud BiH moraju zaustaviti referendum u RS-u

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Očekujemo da će Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) za BiH spriječiti kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da neće doći do referenduma u Republici Srpskoj, kazao je za Klix.ba Mihnet Okić predsjednik Kluba poslanika Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS-a.

Okić je rekao kako najavljeni referendum u RS-u predstavlja skrnavljenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Na zadnjoj sjednici Narodne skupštine RS-a oformljena je Komisija za provođenje referenduma što govori o namjeri da se ide dalje s projektom kako bi se iznudile druge stvari i ucjenjivala međunarodna zajednica, ali i domaći politički subjekti", stava je Okić.

On smatra kako do referenduma neće doći, ali da o tome konačan sud treba dati Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH koji bi trebao da zaustavi predsjednika RS-a Milorada Dodika u negiranju države BiH i njenih institucija.

"Ako ne reaguju međunarodna zajednica i Ustavni sud BiH ili ako reaguju, a ne budu se poštovale njihove odluke onda će vlast u manjem bh. entitetu nastaviti sa svojim namjerama", rekao je Okić.

Okić je još jednom istakao da glavnu ulogu u sprječavanju kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma ima međunarodna zajednica.

"Očekujem da je mandat visokog predstavnika i međunarodne zajednice taj da zaustave, ne samo referendum, nego uvod u razaranje BiH. To oni ne smiju dozvoliti, a to nećemo dozvoliti ni mi koji volim BiH i koji je doživljavamo svojom državom", zaključio je Okić.