{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR: Entiteti imaju obavezu da provode odluke institucija BiH

1.7.2015. u 13:12
0
47
OHR: Entiteti imaju obavezu da provode odluke institucija BiH
0
OHR: Entiteti imaju obavezu da provode odluke institucija BiH
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) saopćeno nam je da svaki referendum koji ugrožava ili osporava aspekte Općeg okvirnog sporazuma za mir predstavlja fundamentalno kršenje spomenutog sporazuma.
“Potrebno je podsjetiti da su ovlasti visokog predstavnika, uključujući i korištenje izvršnih ovlasti, pitanja koja su uređena Okvirnim sporazumom za mir i međunarodnim pravom, uključujući i rezolucije Vijeća sigurnosti u Poglavlju VII, te kao takve ne spadaju u djelokrug Republike Srpske", saopćeno nam je iz OHR-a.

Dodaju da OHR u potpunosti podržava institucije koje su uspostavljene radi vršenja državnih ustavnih nadležnosti u oblasti pravosuđa.

"Također je važno da te institucije ispunjavaju svoje obaveze pravovremeno i profesionalno. Ove institucije su uspostavljene u skladu s Ustavom radi vršenja ustavnih nadležnosti države u oblasti pravosuđa. To je potvrdio i Ustavni sud u nekoliko pravosnažnih odluka. Entiteti imaju obavezu prema Ustavu da poštuju državne ustavne nadležnosti i provode odluke institucija BiH”, rečeno je iz Ureda visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka.

Podsjećamo, predsjednik entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik nedavno je potvrdio je da će pitanje o kojem će se izjašnjavati građani RS-a na referendumu biti da li prihvataju nametnute zakone visokih predstavnika u prošlosti, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te da li prihvataju da se u RS primjenjuju odluke tih državnih pravosudnih institucija.

Dodik je do sada više od trideset puta najavio referendume u manjem bh. entitetu, počevši od referenduma o nezavisnosti, odlukama Suda BiH, ulasku u NATO, odlukama visokog predstavnika, pa sve do referenduma o smjeni gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića.

Predsjednik entiteta RS samoinicijativno je savjetovao i Hrvate da održe referendum o svom položaju i ulasku u EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: