BiH
6

NSRS danas odlučuje da li će u entitetu RS biti raspisan referendum

Piše: Er. M.
Foto: NSRS
Foto: NSRS
Narodna skupština Republike Srpske danas će održati desetu posebnu sjednicu na kojoj će se zastupnici izjasniti o prijedlogu predsjednika RS Milorada Dodika da se u manjem bh. entitetu raspiše referendum o radu Tužilaštva BiH i Suda BiH.

Na 10. posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske ovaj organ zakonodavne vlasti u manjem bh. entitetu raspravljat će o raspisivanju odluke o referendumu u RS, a koja će se odnositi na rad Tužilaštva BiH i Suda BiH.

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik predložio je referendumsko pitanje koje glasi: "Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?".

Dodik je najavio da bi u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu odluke mogao biti raspisan referendum u RS.

Ukoliko odluka bude i osvojena nju će morati potvrditi i Vijeće naroda Republike Srpske, a što će svakako blokirati Klub Bošnjaka.

Ni opozicija u RS nije optimistična u vezi s najavljenim referendumom Milorada Dodika.

Tako je predsjednik SDS-a Mladen Bosić nedavno izjavio da najavljeni Dodikov referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH neće biti održan i da je riječ o političkoj igri.

Iz OHR-a je također saopćeno da Ured visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka u potpunosti podržava institucije koje su uspostavljene radi vršenja državnih ustavnih nadležnosti u oblasti pravosuđa.