{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko obavijestio UN da RS krši Daytonski sporazum

F
17.9.2015. u 11:54
85
147
Inzko obavijestio UN da RS krši Daytonski sporazum
85
Inzko obavijestio UN da RS krši Daytonski sporazum
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Visoki predstavnik Valentin Inzko podnio je izvještaj generalnom sekretaru UN-a u kojem je njega i Vijeće sigurnosti obavijestio o nedavno poduzetim aktivnostima vlasti Republike Srpske u pogledu organiziranja referenduma o državnim pravosudnim institucijama i ovlaštenjima visokog predstavnika, u kojem je detaljnije objasnio zašto ove aktivnosti predstavljaju direktno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je iz OHR-a.
"U svojstvu konačnog autoriteta za tumačenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, utvrdio sam da Republika Srpska sasvim jasno krši ovaj sporazum", rekao je visoki predstavnik, sumirajući zaključke iznesene u izvještaju.

"Niko ne osporava pravo Republike Srpske da organizira referendume o pitanjima koja su u okviru nadležnosti tog entiteta", nastavio je visoki predstavnik, naglasivši da su "Sud BiH i Tužilaštvo BiH institucije koje su uspostavljene da bi provodile nadležnosti države BiH, dok su ovlaštenja visokog predstavnika regulirana međunarodnim pravom. Niti jedno od ovih pitanja nije u nadležnosti vlasti Republike Srpske".

Po Inzkovim riječima, u vrijeme kada se građani koji žive u Republici Srpskoj suočavaju s problemima u vezi s pitanjima koja su u direktnoj nadležnosti vlasti Republike Srpske, pitanjima kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita i zapošljavanje, SNSD i njegovi koalicioni partneri u RS odlučili su proizvesti krizu s međunarodnom zajednicom o pitanjima koja nisu u okviru nadležnosti tog entiteta.

"Umjesto da usmjeri svoje napore na rješavanje ovih konkretnih problema s kojima se građani suočavaju, rukovodstvo RS je odlučilo gurnuti ovaj entitet u još dublju krizu i izolaciju. To nije u interesu građana koji žive u Republici Srpskoj. Ono što je sada potrebno da bi se ispravila ova situacija je da se referendum odmah ostavi po strani", zaključio je visoki predstavnik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: