{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko obavijestio UN da RS krši Daytonski sporazum

F
17.9.2015. u 11:54
85
147
Inzko obavijestio UN da RS krši Daytonski sporazum
85
Inzko obavijestio UN da RS krši Daytonski sporazum
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Visoki predstavnik Valentin Inzko podnio je izvještaj generalnom sekretaru UN-a u kojem je njega i Vijeće sigurnosti obavijestio o nedavno poduzetim aktivnostima vlasti Republike Srpske u pogledu organiziranja referenduma o državnim pravosudnim institucijama i ovlaštenjima visokog predstavnika, u kojem je detaljnije objasnio zašto ove aktivnosti predstavljaju direktno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je iz OHR-a.
"U svojstvu konačnog autoriteta za tumačenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, utvrdio sam da Republika Srpska sasvim jasno krši ovaj sporazum", rekao je visoki predstavnik, sumirajući zaključke iznesene u izvještaju.

"Niko ne osporava pravo Republike Srpske da organizira referendume o pitanjima koja su u okviru nadležnosti tog entiteta", nastavio je visoki predstavnik, naglasivši da su "Sud BiH i Tužilaštvo BiH institucije koje su uspostavljene da bi provodile nadležnosti države BiH, dok su ovlaštenja visokog predstavnika regulirana međunarodnim pravom. Niti jedno od ovih pitanja nije u nadležnosti vlasti Republike Srpske".

Po Inzkovim riječima, u vrijeme kada se građani koji žive u Republici Srpskoj suočavaju s problemima u vezi s pitanjima koja su u direktnoj nadležnosti vlasti Republike Srpske, pitanjima kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita i zapošljavanje, SNSD i njegovi koalicioni partneri u RS odlučili su proizvesti krizu s međunarodnom zajednicom o pitanjima koja nisu u okviru nadležnosti tog entiteta.

"Umjesto da usmjeri svoje napore na rješavanje ovih konkretnih problema s kojima se građani suočavaju, rukovodstvo RS je odlučilo gurnuti ovaj entitet u još dublju krizu i izolaciju. To nije u interesu građana koji žive u Republici Srpskoj. Ono što je sada potrebno da bi se ispravila ova situacija je da se referendum odmah ostavi po strani", zaključio je visoki predstavnik.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: