BIRN-ova priča
0
O posljedicama ratnih trauma
Komentari (5)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
I ja imam posttraumatski sindrom i da nisam otisla sa 18 godina psihoterapeutu ne bih znala da za to moje \"stanje\" ima dijagnoza. To je bilo prije 7 godina i navikla sam da zivim s tim tj. da razumijem sta je to. Drazene, to sto ti pises je tacno. Ali ovaj sindrom ne znaci da je osoba poremecena ili bolesna. Posttraumatski sindrom u biti znaci da dozivljeno nije u potpunosti preradjeno, te se uvijek nanova vraca. Kod mene se vracalo u formi bezrazloznog straha i panike. Iz cista mira bi me obuzeo neshvatljiv strah, toliko da sam se tresla. Uz terapiju razgovora sa psihoterapeutom sam mnoge stvari ispricala i ponovo se suocila s njima i danas mogu reci da sam dobro. Znam da nikad necu biti \"slobodna\", jer rat ce uvijek negdje da \"drijema\" u meni. Ali znam kako da se nosim sada sa dozivljenim. I svim ostalim preporucujem da se ne skrivaju i nemaju lazni stid, vec da istupe i pokusaju sebi pomoci. Pozdrav
Dragi moj hamza, ja sam cijeli rat proveo na prvoj liniji, sam sa bracom i bili smo sami u stanu dok su nam starci bili u ARMIJI BIH. Ja te molim, i tebe i slicne tebi, koji su dosli u ovaj grad il da prihvate ovaj grad kakav je il nek se vrate odakle su dosli, jer narusavate ugled svega onoga sto smo stvarali godina, i sto smo branili za vrijeme rata!!! Ja u kuci imam dva zlatna ljiljana za tvoju informaciju!!! Ti hamza ides sa pretpostavkom da je ovo muslimanski grad, ali shvati, on nikad nije bio nit ce bit. U ratu su ga branile sve moguce vjeroispovijesti, raspitaj se i ne citaj avaz samo u zivotu. Vecinsko stanovnisto jest islamsko, ali veliki broj je ostalih, zato molim te pazi sta pricas!!! HVALA!!
e moj hamza, zbog takvih kao sto si ti ratne minute nikad nece proci....
Cetnici jebat cu vam majku za svaku ratnu minutu koju ste mi nametnuli , kad tad jebat cu vam dojku maminu.Drazene i tebi jebem mater vlasku.
Ma nije ni cudo, kad covjek samo malo vrati sliku unazad i sta je sve bilo. Nije moguce ostat normalan poslije redova za vodu, poslije onolike (onolišne) humanitarne pomoci, poslije onolikih provedenih noci u podrumu s puno vlage i starijih ljudi, poslije tolikog provedenog vremena u zatamljenim stanovima u strahu da nas snajper ne pogodi, i još najgore, koliko nam je granata proslo iznad glave!!! Sretni smo danas ovde pisemo, jer nas granate nisu spucale!!! Okolina bi se trebala potrudit takvim ljudima pomoc, stimulirajuci ih a nesmatrajuci ih kao nesto skroz drugo (poremecenim)!!!