Državni i entitetski nivo
97

Ni tri mjeseca nakon izbora Bh. blok ne zna da li će biti vlast ili opozicija

Piše: E. Mušinović
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Socijaldemokratska partija (SDP), Demokratska fronta (DF) i Naša stranka (NS) još uvijek nisu donijele nikakvu zvaničnu odluku kada je riječ o formiranju vlasti na nivou države BiH i entiteta Federacija BiH. Prema svim procjenama, ovaj blok, ukoliko uopće opstane, SDA i HDZ zamijeniti će manjim političkim strankama.

Ni tri mjeseca nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora u našoj zemlji lijevo orijentisane političke stranke SDP, DF i Naša stranka, ujedinjene u Bosanskohercegovačkom bloku, nisu javnosti predočile jasan stav kada je riječ o formiranju vlasti na državnom nivou isto kao i na nivou entiteta Federacija BiH.

SDP je uspio uz snažnu podršku DF-a, Naše stranke, ali i Pokreta demokratske akcije (PDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) i Nezavisnog bloka (NB) imenovati Elvira Karajbića za predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Imenovanje SDP-ovog zastupnika za šefa federalne zakonodavne vlasti bilo je u jednu ruku i znak kako Bh. blok pretenduje formiranju izvršne vlasti u Federaciji BiH. Od tog dana do danas ni SDP, a ni ostale lijevo orijentisane stranke nisu se jasno odredile da li žele biti dio vlasti u FBiH, na koji način namjeravaju to ostvariti i u konačnici s kojim koalicionim partnerima.

U međuvremenu neke od političkih stranaka ili pojedinci u Parlamentu FBiH, koji su isprva podržali imenovanje Karajbića za predsjedavajućeg, počeli su otvoreno davati podršku SDA i HDZ-u, što se pokazalo na djelu prilikom usvajanja budžeta za 2019. godinu.

Budžet vlade Fadila Novalića pored SDA, HDZ-a i HDZ-a 1990 podržali su zastupnici iz reda SBB-a, PDA, A-SDA i jedan zastupnik iz Nezavisnog bloka. Na taj način jasno je demonstrirano kako se većina može okupiti i bez ruku SDP-a, DF-a i Naše stranke, na što je predsjednik SDA Bakir Izetbegović ranije jasno upozorio Željka Komšića, Nermina Nikšića i Predraga Kojovića kada im je nudio koaliciju.

SBB "izradio" Bosanskohercegovački blok

Lideri stranaka koje su sastavni dio Bh. bloka i dalje djeluje zbunjeno kada je riječ o formiranju vlasti, poručujući kako se neće primicati SDA i HDZ-u, a u isto vrijeme i da će na narednom sastanku morati donijeti "neke teške odluke" o formiranju vlasti. Prema svim procjenama Bh. bloka odlučit će da li će i naredne četiri godine biti opozicija ili će ući zajedno sa SDA ili drugim političkim strankama u formiranje vlasti.

Većina u Parlamentu Federacije BiH koja se okupila oko budžeta već ima dovoljno ruku da smijeni Elvira Karajbića s pozicije predsjedavajućeg, odnosno da na mjesto predsjedavajućeg imenuje zastupnika SDA, što će se najvjerovatnije desiti ukoliko Bh. blok i dalje bude dezorijentisan i spor u donošenju odluka kao do sada.

Snažan udarac Bh. bloku zadao je Savez za bolju budućnost (SBB) koji je po ko zna koji put glasao isto kao SDA i HDZ i to samo nekoliko mjeseci nakon kategoričnih izjava Fahrudina Radončića kako ne postoji ni teoretska šansa da SBB koalira sa SDA. Identičnom politikom kao SBB vode se i PDA i A-SDA, ali i određeni zastupnici iz Nezavisnog bloka.

SBB je u Tuzlanskom kantonu uskratio podršku Bh. bloku prilikom izbora Mahira Mešalića (DF) za predsjedavajućeg Skupštine Tuzlanskog kantona. DF i Naša stranka otvoreno su kazale kako SBB više ne smatraju dijelom građanskog bloka jer je dotad dva puta iznevjerio ranije dogovore.

Vlast bez lijevo orijentisanih političkih stranaka u potpunosti je moguće formirati i na državnom nivou s obzirom na to da SDA, HDZ i SNSD zajedno sa satelitima imaju većinu da imenuju ministre u državnoj vladi.

Ivana Marić (Foto: Klix.ba)
Ivana Marić (Foto: Klix.ba)

Ovim povodom razgovarali smo s političkom analitičarkom Ivanom Marić koja nam je kazala kako će okosnicu vlasti na državnom nivou vjerovatno činiti SDA, HDZ i SNSD.

"SDA pokušava u vlast uključiti i još neku probošnjačku ili probosansku stranku kako bi ojačala svoju poziciju u odnosu na dvojac Dodik-Čović. Međutim za sada nijedna stranaka s kojom su pregovarali nije javno pristala na ulazak u ovu koaliciju. Sve stranke izlaze na izbore da bi ušle u vlast, međutim, ozbiljne stranke vode računa o tome s kim ulaze u vlast, da li će imati moć da nešto urade i kako će se to odraziti na rezultate na narednim izborima", kazala je Marić.

Demokratska fronta se koleba

Ona ističe da su sve stranke koje su do sada ulazile u koaliciju sa SDA i HDZ-om na narednim izborima zabilježile veliki pad. Kako kaže, ovo je posebno opasno za one stranke koje su pale ispod 10 posto, tako da bi u slučaju još jednog mandata mogli završiti kao Stranka za BiH.

"Zbog toga se strankama i ne žuri u vlast, ali je izvjesno da će se jedna ili više manjih stranaka priključiti ovoj koaliciji. Najviše interesa za sada pokazuje SBB koja je i u prošloj tj. još uvijek aktuelnoj vlasti dio koalicije. To je postalo vidljivo glasanjem njihovih zastupnika za budžet FBiH zajedno sa HDZ-om i SDA, kao i opstrukcijama formiranja vlasti građanskog bloka u Tuzlanskom kantonu", rekla je Marić.

Marić dodaje da SDA i HDZ imaju najduži koalicioni staž, a ipak imaju najmanje međusobnog povjerenja. Ona smatra da ove političke opcije dogovor uspijevaju postići samo kada trebaju podijeliti resore i izglasati nove namete građanima, dok se u svemu ostalom koriste beskrajnim blokadama.

"Stoga ne treba da nas čudi da kod novih i mnogobrojnih koalicionih partnera postoje problemi i nesuglasice. Bh. blok koji čine SDP, NS i DF još uvijek se drži zajedno, mada sve češće svjedočimo kolebanju DF-a. Predsjednici SDP-a i NS-a su jasno poručili da će ostati zajedno bilo da se odluče za opoziciju ili za vlast s nacionalnim strankama, dok se DF još uvijek nije izjasnila po tom pitanju. Za ove stranke je bitno da su preuzele vlast u finansijski najjačim kantonima (Sarajevo, Tuzla, Zenica) tako da na ostalim nivoima mogu ostati i u opoziciji. Mislim da bi, ako ostanu u opoziciji, na nivou FBiH i BiH na narednim izborima još više popravili svoj rezultat i došli u priliku da i na ostalim nivoima vlast formiraju s probosanskim strankama", smatra Marić.

Ona je ocijenila da situacija u tzv. Građanskom bloku koji pored ove tri stranke čine i SBB, NiP, NB, a ponegdje i PDA i A-SDA je još zamršenija. Ističe da je teško postići dogovor i održati ovako brojnu koaliciju, posebno kada su im interesi različiti.

"Ono što ih veže je to što zajedničkim snagama žele formirati vlast bez SDA. Međutim i to važi samo za pojedine nivoe vlasti. Najveći dio ovih stranaka je proizašao iz SDA, međutim u procesu formiranja vlasti se različito postavljaju. Dok su NiP i NB odlučno uz bh. blok, A-SDA i PDA razmatraju sve opcije i priključit će se onom bloku koji im više ponudi. Da su otvoreni za koaliciju sa SDA i HDZ-om vidjelo se po podršci koju su dali SDA i HDZ-u u izglasavanju budžeta u Federalnom parlamentu", rekla je Marić.

Zaključila je riječima da je u ljubavi, ratu i formiranju vlasti sve dozvoljeno, sve kombinacije su moguće i ništa ne treba da nas iznenadi.

"Građani ne treba da se uznemiravaju zbog neprincipijelnih. Ono što treba da nas brine je da li će oni koji uđu u vlast raditi u svom interesu ili u interesu građana", kazala je Marić.