Upit novinara Klix.ba
25

Konaković: Kredibilitet MVP-a je napala korumpirana grupa zloupotrebljavajući pozicije

A. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i prvi čovjek stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković kazao je na današnjoj konferenciji za medije, na upit novinara portala Klix.ba, da ne smatra kako je njegovo obraćanje u Ministarstvu vanjskih poslova povodom predmeta "Black Tie 2" zloupotreba.
Na konstataciju da je možda trebao da se obrati u svojstvu predsjednika Naroda i Pravde, u prostorijama stranke, kazao je da je BiH ozbiljna država, a Ministarstvo vanjskih poslova ozbiljna institucija.

"Kad neko bez dokaza pokuša uhapsiti grupu ljudi i iscijediti dokaz koji ne postoji, pri tome hapse direktora FUP-a, komandanta specijalne jedinice, policajce, ljude meni bliske, jednog mog prijatelja i iscijediti dokaze da sam ja crna kravata, a ja sam zlatna kravata. Oni su napali tako i ministra vanjskih poslova, a nisu vodili o tome računa. Da su imali poštovanje prema instituciji, zvali bi me davno, ja bih došao. Pregledali bi sve što imaju, ja bih im dao sve. Provjerili bi sve svoje navode, koji su lažni. Kredibilitet i ove institucije je napala korumpirana grupa, zloupotrebljavajući svoje pozicije", kazao je Konaković.

Na upit zašto ovako nije govorio dok je bilo u toku suđenje bivšem premijeru Federacije Fadilu Novaliću, kazao je.

"Predmet Novalić je dobio epilog, to je presuđeni kriminalac koji je u zatvoru. Procjene su nam bile dobre, ali bilo je i onih koji su ga "životom branili". Gledali smo dokaze, ljudi. Tužilaštvo je donosilo dokaze, vi ste objavljivali dokaze. Je li vaš portal objavio i jedan dokaz iz sinoćnjeg saslušanja? Ima li i jedan dokaz? Kad gledate to iz ugla porodice, brinete za budućnost ove države, za institucije, pa kažete sebi 'stani malo'. Pa, sutra će ovako, bez dokaza, optužiti koga god žele", kazao je.

Također, Konaković je rekao kako ne planira šutjeti.

"Ako u žalbenom postupku dođe tužilac i kaže da je vještak utvrdio da je Memija dobio novac od toga i toga, ja ću reći 'nosite ga, ljudi, vodite ga'. Ovo je drugačiji proces. Neću da šutim. Ne smatram da je ovo zloupotreba položaja, nego transparentno obraćanje ministra vanjskih poslova. Mi imamo ozbiljne državne funkcije. Ne smije se kockati s institucijama. Da je ovdje riječ o nekom mom privatnom traču, ovo što se sad dešava nije to", rekao je Konaković.