BiH
0

Nepravilnosti i zloupotrebe tokom popisa prijavite online

FENA
Udruženje građana "Zašto ne" i Koalicija "Jednakost" sutra će predstaviti online platformu za prijavu problema, nepravilnosti i zloupotreba tokom popisa stanovništva.

Na prezentaciji bit će predstavljena nova online aplikacija putem koje će na web stranici Popismonitor građani/ke iz cijele BiH moći prijaviti sve probleme vezane za popis i popisni proces.

Ovo je jedinstvena aplikacija putem koje će građani/ke moći prijaviti probleme direktno na stranici, kao i SMS-om i telefonskim poziom.

Stranica će omogućiti interaktivno mapiranje i geolociranje problema prijavljenih putem online forme i građanima će pružiti priliku da samostalno učestvuju u procesu monitoringa predstojećeg popisa i sami utiču na njegovu ispravnost i regularnost.

Putem web stranice Popismonitor.ba građani/ke BiH se već mogu informirati o popisu i njegovom provođenju i saznati koje su njihove, a koje obaveze popisivača/ica tokom popisivanja.

Stranica nudi odgovore na neka od najučestalijih pitanja u vezi s popisom, ali ostavlja i mogućnost za postavljanje dodatnih pitanja na koja će tim pronaći i objaviti odgovore.

Kampanja Popismonitor pokrenuta je zbog nedostatka adekvatne informativne kampanje nadležnih državnih i entitetskih institucija, koje su se već uveliko trebale aktivno baviti time.

U fokusu kampanje je građansko nadziranje popisa da bi se sve eventualne zloupotrebe svele na najmanju moguću mjeru, saopćeno je iz Tima UG "Zašto ne".