BiH
0

Da li vi imate dovoljno informacija o popisu stanovništva?

Piše: M. B.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Vrijeme popisa stanovništva u BiH se bliži, a mnogi građani i dalje nisu upoznati sa svim detaljima. Udruženje građana “Zašto ne” i Koalicija Jednakost organizirali su danas akciju u okviru kampanje "Popismonitor“ gdje su građanima pokušali približiti ovu tematiku i odgovoriti im na pitanja.

U okviru kampanje napravljena je i web aplikacija "Popismonitor" na kojoj se nalaze informacije koje se tiče problematike popisa, a građani će moći i putem nje prijaviti probleme tokom samog popisa koji će biti upućeni ka općinama u BiH. Također, mogu postavljati pitanja na koja će sigurno dobiti odgovor.

"Obradili smo 48 pitanja koja se tiču procedure popisa, prikupljanja dokumenata koji će ljudima biti potrebni da bi pristupili popisu i slično. Ono što građane najviše interesuje je da li će biti popisani ako ne budu u kući u tom periodu kao i proceduralna pitanja", rekao je Dalio Sijah, aktivista UG "Zašto ne".

Sijah ističe kako su državne institucije plasirale samo nekoliko informacija o popisu koje nisu dovoljne, a da su članovi ovog udruženja analizirali pravilnik za popisivače i instruktore te se bazirali na tehnička pitanja, a ne, kako ističu, politička pitanja koja dominirala tokom priprema popisa.

"Kampanja 'Budi građanin' koja se sprovodi uz 'Popismonitor' ima u fokusu jednakost građana, da svi građani budu jednaki i uživaju u istim pravima na području cijele BiH bez obzira kojoj nacionalnoj grupi pripadali. Kroz ovu kampanju nastojimo skrenuti pažnju na ustavnu nejednakost u BiH koja je prisutna", dodao je Sijah.

Istakao je kako se građani također zanimaju za pitanja 24, 25 i 26 koja se tiču etničke/nacionalne pripadnosti, vjeroispovjesti i jezika.

"Na pitanja koja se tiču etničko/nacionalne pripadnosti i vjeroispovjesti građani se mogu i ne moraju izjasniti, dok u polju jezika se treba istaći da nije riječ o tačnom odgovoru već izjašnjavanju", kaže Sijah.

Građani koji su prilazili štandu upoznati su s informacijom da se popis sprovodi od 1. do 15. oktobra, ali ne znaju mnogo o tome. Bh. državljani koji žive u dijaspori istakli su kako nemaju nikakvih informaciju o popisu.

"Ne dobijamo nikakve infromacije i zato sam danas došao ovdje kako bih se raspitao", rekao je bh. državljanin koji živi u Švedskoj.

Bh. građanka koja živi u Sarajevu istakla je kako joj nije jasno zbog čega su u popisu bitni podaci o vjeroispovjesti i nacionalnosti.

"Zanima zašto se sada moram izjašnjavati kao da je bitno ko je Srbin, Bošnjak, Hrvat ili vjera. Ne znam zbog čega, ali ne znam ni šta će me još pitati zato sam došla da saznam", rekla je Sarajka.

Ovo je četvrta akcija UG “Zašto ne" i Koalicije Jednakost, a tokom narednih dana planirane su akcije u Visokom, Kaknju, Konjicu, Goraždu i Žepču.