{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ulična akcija "Popismonitor" danas u Sarajevu

F
9.9.2013. u 08:17
11
16
Ulična akcija "Popismonitor" danas u Sarajevu
11
Ulična akcija "Popismonitor" danas u Sarajevu
Udruženje građana “Zašto ne” i Koalicija Jednakost, organizatori su ulične akcije koja će biti upriličena danas u Sarajevu u slopu građanske informativne kampanje "Popismonitor“.
Radi se o kampanji koja ima za cilj da građanima i građankama u BiH, nekoliko sedmica pred provođenje Popisa stanovništva, kućanstava/domaćinstava i stanova približi ovu problematiku.

Održavanje akcije zakazano je na lokalitetu ispred Tržnice (ulica Ferhadija).

U sklopu ove akcije građani i građanke će u direktnom kontaktu s aktivistima i drugim zainteresovanim građanima moći saznati sve detalje o samom popisu stanovništva i popisivanju osoba, stanova i kućanstava.

Kampanja Popismonitor pokrenuta je zbog nedostatka adekvatne informativne kampanje nadležnih državnih i entitetskih institucija koje bi se time već uveliko trebale aktivno baviti.

Ona će u svoj fokus staviti građansko nadziranje popisa kako bi se sve eventualne zloupotrebe svele na najmanju moguću mjeru, a pokušat će problematiku popisa i popisivanja predstaviti sa tehničke, a ne političke strane.

Putem web stranice popismonitor.ba svaki građanin/ka u BiH može se informisati o popisu, a od 1. oktobra vrlo jednostavno će moći prijaviti nepravilnost od popisivača/ica kao i eventualne zloupotrebe tokom popisivanja od 1. do 15. oktobra.

Nakon ove, akcije će se održati i u sarajevskoj općini Stari Grad, Visokom, Kaknju, Ilijašu, Konjicu, Goraždu i Žepču, a do početka Popisa stanovništva održat će se 30-ak akcija širom BiH, saopćeno je iz UG "Zašto ne".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: