BiH
22

Promovirana platforma za prijavljivanje nepravilnosti na popisu stanovništva

Piše: E. G.
Boris Brkan i Dalio Sijah (Foto: N. G./Klix.ba)
Boris Brkan i Dalio Sijah (Foto: N. G./Klix.ba)
Građani BiH svaki problem, nepravilnost i zloupotrebu s kojom se susretnu, a vezano za predstojeći popis, od sada mogu prijavti i putem web-stranice popismonitor.ba.

Radi se o projektu Koalicije Jednakost i Udruženja građana Zašto ne. Na stranici popismonitor.ba također možete pronaći brojne odgovore na najčešće postavljena pitanja građana o popisu.

"Platforma ima dva osnovna cija, to je informiranje građana o popisu, a s druge strane ona omogućava prijavljivanje i mapiranje problema koji se pojave tokom provođenja popisa od 1. do 15. oktobra. Kampanja je lansirana prvenstveno zbog nedostatka informacija o popisu. Zvanične institucije do sada nisu dale mnogo informacija o samom procesu, objavile su neka najčešća pitanja na svojoj web-stranici i trenutno provode kampanju koja govori kada će popis biti proveden, a to nije ono što građane najviše interesira. To potvrđuje i veliki broj pitanja koja su nam građani postavili putem e-maila ili na uličnim akcijama", kazao je novinarima urednik informativnih portala Udruženja građana Zašto ne, Dalio Sijah.

Građani su uglavnom postavljali pitanja koja nisu političkog karaktera i koja se ne vezuju za izjašnjavanje o naciji/etničkoj pripadnosti, vjeri i jeziku. Na PopisMonitoru se nalazi više od četrdeset pitanja i odgovora. Aktivisti UG Zašto ne su se često susretali i sa pitanjem: Gdje se ovdje glasa? Ovo dovoljno govori o tome da ipak nisu informirani na adekvatan način.

Platforma putem koje je moguće prijaviti sve probleme je vrlo jednostavna za koristiti. Mogući problemi pri provođenju popisa grupisani su u odnosu na one aspekte i procedure u kojima se mogu očekivati manipulacije ili zloupotrebe tokom provođenja popisa. Kategorije problema su: problemi pri zapošljavanju popisivača, u toku kampanje informisanja, problemi u radu popisnih komisija na općinskim/gradskim i kantonalnim/entitetskim nivoima, ponašanje popisivača, zaštita privatnosti podataka, prisustvo neovlaštenih osoba na popisu, a svi ostali eventualni problemi, ili oni za koje građani ne znaju gdje bi ih svrstali, mogu biti evidentirani pod oznakom "ostalo".

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Svaki problem građani mogu prijaviti prvenstveno putem platforme , ali i putem e-maila [email protected] ili slanjem SMS-a na brojeve telefona: 065/001-944; 063/556-467; 062/553-091, čime je građanima i građankama koji nemaju pristup internetu omogućeno da prijave uočene zloupotrebe.

Kada građanin napiše svoj problem treba ga i geografski locirati, kako bi se kasnije moglo vidjeti gdje ima najviše problema i kako bi se moglo utjecati na njihovo rješavanje. Stoga je bitno napomenuti i to da građani koji prijavljuju problem e-mailom ili SMS-om trebaju navesti odakle su, odnosno gdje se problem dešava.

Svaki problem će se nakon prijavljivanja pojaviti na stranici, ali osoba koja ga prijavi će ostati anonimna, objasnio je Boris Brkan, aktivista UG Zašto ne. Dodao je i to da postoji mogućnost komentiranja svakog prijavljenog problema na popismonitor.ba, da bi se i ostali građani koji ga pročitaju mogli uključiti i eventualno navesti da li su se i oni susretali s tim problemom.