BiH
2

Negativno mišljenje na Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH

FENA
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas u Sarajevu nije utvrdila postojanje ustavnog osnova za Prijedlog zakona o raspolaganju nepoketnom vojnom imovinom, koji su u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici Socijaldemokratske partije i Saveza za bolju budućnost BiH.

Član Komisije i predsjedavajući Kluba zastupnika SDP-a u Predstavničkom domu Saša Magazinović ocijenio je da su SNSD, SDS i DNS glasanjem protiv Prijedloga zakona o vojnoj imovini glasali protiv NATO puta BiH.

"Očigledno je sad sporno da li želimo u NATO, te institucije u BiH, prvenstveno Predsjedništvo, treba da obave ozbiljnu raspravu o tome", rekao je Magazinović.

Prema riječima predsjedavajućeg Komisije i zastupnika SDA u Predstavničkom domu Šefika Džaferovića, podrška Prijedlogu zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom bila bi dobra prilika da BiH, nakon dugog zastoja na putu ka NATO-u, otpočne s prvim godišnjim pregledom akcionog plana za članstvo.

Članica Komisije i zastupnica SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH Aleksandra Pandurević ocijenila je da su namjere predlagača tog prijedloga zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom bile neiskrene.

"Da im je stalo do rješenja, riješili bi i ono što su ranije lideri dogovorili, a to je pitanje državne imovine. Ta dva pitanja treba zajedno riješiti", kazala je Pandurević novinarima.

Ona je naglasila da je Republici Srpskoj stalo da pitanje vojne imovine bude riješeno "jer je to jedan od uvjeta za zatvaranje OHR-a". Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma drugi put je dala negativno mišljenje na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara BiH.

Protiv tog zakonskog prijedloga bili su članovi Komisije iz SDP-a i SDA, koji su nezadovoljni rješenjima za Grad Mostar. Članovi Ustavn pravne komisije Predstavničkog doma BiH mišljenja su da neusvajanje predloženih izmjena i dopuna Izbornog zakona neće utjecati na raspisivanje općih izbora planiranih za narednu godinu.

Član Komisije Mato Franičević u izjavi za novinare podsjetio je da je Ustavni sud donio u jesen 2010. presudu u vezi Statuta Grada Mostara, te da je ona „morala još mnogo ranije naći svoj odraz u Izmjenama Izbornog zakona BiH“.

"Nije do danas i očito još izvjesno vrijeme neće. To dovoljno govorio o našoj zbilji, o bh. kontekstu koji je takav kakav jeste", kazao je Franičević.