Sjednica Vijeća ministara
67

Ministarstvo pravde dalo negativno mišljenje o prijedlogu SDA o Izbornom zakonu, objasnili i zašto

A. L.
Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine na čelu sa Davorom Bunozom dalo je na današnjoj sjednici Vijeća ministara Mišljenje o Prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona čiji predlagač je Klub SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Kako navode iz Ministarstva pravde, jedan od ključnih aspekata koji treba naglasiti je potreba za sveobuhvatnim konzultacijama u procesu izmjena i dopuna Izbornog zakona.

"S obzirom na njegovu iznimnu važnost za politički sistem i demokratski život zemlje, neophodno je omogućiti stručnoj javnosti, civilnom društvu i građanima da se upoznaju s izmjenama Izbornog zakona, da izraze svoje mišljenje, i daju eventualne primjedbe. Javne konsultacije ne samo da pridonose transparentnosti i otvorenosti procesa, već i omogućavaju identifikaciju potencijalnih problema i izazova u predloženim izmjenama", smatraju u Ministarstvu pravde.

Prema njihovom mišljenju, predlagač ovih izmjena i dopuna trebalo bi biti Vijeće ministara.

"Razlog za to je činjenica da Vijeće ministara ima na raspolaganju širok spektar stručnjaka iz različitih područja koji mogu dopinijeti kvaliteti i sveobuhvatnosti predloženih izmjena. Osim toga, Vijeće ministara ima kapacitet za koordinaciju s drugim institucijama i tijelima unutar državne uprave, što je ključno za osiguranje usklađenosti predloženih izmjena s ostalim pravnim i regulatornim okvirom zemlje", dodaje se.

Posebno se ukazuje na okolnosti da potrebna finansijska sredstva iz proračuna, koja se odnose na sticanje tehničkih uslova, a obuhvataju izradu studije izvodljivosti, nabavku potrebne opreme i sprovođenje pilot projekta, kao i sve druge dodatne aktivnosti s ciljem osiguranja integriteta i funkcionalnosti izbornih tehnologija u izbornom procesu, moguće je utvrditi tek nakon sprovođenja naprijed navedenih aktivnosti.

"S tim u vezi, bez dileme proizilazi da je za implementiranje Prijedloga zakona neophodno osigurati dodatna sredstva u Proračunu institucija i međunarodnih obaveza BiH, o čemu treba da se izjasni Ministarstvo finansija i trezora BiH, posebno imajući u vidu da nije preciziran iznos potrebnih finansijskih sredstava niti način osiguranja istih", zaključeno je iz Ministarstva pravde BiH.