Geolozi na terenu
22

Nakon obilne kiše u Tuzli aktivirano 17 klizišta

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Obilne kišne padavine su proteklog vikenda osim poplava na području Tuzle dovele i do aktivacije nekoliko klizišta, a zbog ugroženosti objekata usljed klizanja tla hitne sanacione mjere su izvršene na dva stambena objekta.
U protekla dva dana na tuzlanskom području zabilježena je reaktivacija 17 klizišta i pet odrona, a stručne ekipe geologa skupa sa članovima Civilne zaštite vrše obilazak terena kako bi se utvrdilo stanje te izvršile interventne radnje u cilju sprečavanja širenja materijalnih šteta.

"Jučer smo imali hitnu intervenciju nakon pojave klizišta u ulici Damira Hadžibeganovića u naselju Moluhe gdje su direktno ugrožena i oštećena dva stambena objekta u kojima živi osam članova porodice, među kojima ima djece i starijih osoba", rekao je za Klix.ba Miralem Mulać, šef Odjeljenja za upravljanje rizicima od katastrofa u Službi Civilne zaštite Grada Tuzla.

Teritorija Tuzle je izuzetno podložna klizištima, a registrovano ih je ukupno 2.174. Prema ranijim iskustvima Mulać nam kaže da se aktivacija klizišta događa od dva do tri dana poslije intenzivnih kišnih padavina, što se trenutno i dešava na prostoru Tuzle.

Prijetnju za Tuzlake mogle bi predstavljati nove intenzivnije kišne padavine koje bi izazvale klizanja tla, jer je, prema Mulaćevim riječima, teren prilično navodnjen.

"I u narednim danima se mogu očekivati dodatne pojave reaktivacije klizišta, a ukoliko ne budemo imali intenzivnijih padavina pretpostavka je da ih neće biti u prevelikom broju. Naravno, to sve opet zavisi od toga da li su određene ljudske aktivnosti dodatno degradirale teren", dodao je Mulać.

U Tuzli je trenutno na snazi prvi stepen geoalarma, a iz Civilne zaštite kažu da se još uvijek može na kvalitetan način odgovoriti pojavama klizanja terena.

Tuzla je zbog klizišta označena kao najugroženije područje u Bosni i Hercegovini i širem regionu, a jedna četvrtina grada vezana je za ovu problematiku.