Nakon blagog poboljšanja
12

Blinken u posjeti Kini: Wang Yi saopćio da su odnosi sa SAD-om ponovo narušeni

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi upozorio je Sjedinjene Američke Države (SAD) da je nedavno poboljšanje u odnosima između dvije zemlje ugroženo.

Wang je razgovarao u Pekingu sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom koji je u trodnevnoj posjeti Kini.

Ova posjeta je uslijedila nakon uspješnog samita koji su prije pet mjeseci održali Joe Biden i Xi Jinping, a nakon kojeg je usllijedilo smanjenje tenzija oko Tajvana, kao i bilateralna saradnja u borbi protiv narkotika.

Međutim, SAD sada prijeti sankcijama kineskim kompanijama koje snabdijevaju rusku odbrambenu industriju.

Bidenova administracija je također pooštrila kontrolu izvoza naprednih kompjuterskih čipova.

Dok je Blinken bio na putu za Kinu, Kongres je usvojio zakon koji će zabraniti platform društvenih mreža TikTok u roku od godinu dana u SAD-u.

Na početku šestosatnog niza sastanaka između američkih i kineskih delegacija, Wang je sugerisao da su bilateralni odnosi na prekretnici.

"Legitimna razvojna prava Kine su neopravdano potisnuta, a naši ključni interesi suočeni su s izazovima", rekao je Wang.

Blinken je istakao da pozdravlja priliku za razgovore licem u lice "kako bi se izbjegli nesporazumi i pogrešne procjene".

Očekuje se da će se Blinken danas sastati i s kineskim predsjednikom, iako Peking obično ne potvrđuje takve sastanke do posljednjeg trenutka.

Jedna od ključnih tema pregovora u Pekingu bit će saradnja u borbi protiv narkotika.

Državni sekretar je također došao da prenese poruku da bi kineske kompanije uskoro mogle da se suoče sa sankcijama SAD-a i njihovih evropskih saveznika zbog prodaje komponenti oružja ruskoj industriji koja se obnavlja i modernizuje kako bi nahranila napore Vladimira Putina da osvoji Ukrajinu.

Kina je odbacila apele da obuzda taj izvoz, opisujući ga kao strano miješanje u odnose između Kine i bliskog strateškog partnera.