Čeka se rekonstrukcija
13

Oštećeni most u centru Tuzle bit će zatvoren najmanje sedam dana

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Oštećeni most koji se nalazi između zgrade Filozofskog fakulteta u Tuzli i sjedišta Gradske uprave bit će zatvoren najmanje sedam dana, odnosno dok se ne steknu uslovi za njegovu rekonstrukciju.

Jučerašnje obilne kišne padavine dovele su do enormnog povećanja vodostaja rijeke Jale usljed čega je došlo i do oštećenja spomenutog mosta koji se nalazi u ulici ZAVNOBiH-a.

"Na mostu preko rijeke Jale na transverzalnoj saobraćajnici, odnosno mostu između Filozofskog fakulteta i zgrade Gradske uprave, nivo vode je bio za oko 50 centimetara iznad kote donje ivice betonske konstrukcije mosta. U toku dostizanja navedenog vršnog nivoa Jala je nosila veliku količinu krutog otpada, višemetarskih debala i drugog materijala. Nakon djelimičnog opadanja vodostaja primijećeno je oštećenje na uzvodnom glavnom betonskom nosaču mosta, na način da su vidljive dvije kose pukotine, kao i oštećenja završne obrade nosača", pojasnili su iz Gradske uprave Tuzle.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

S obzirom na to da još uvijek nije moguće utvrditi o kojem stepenu oštećenja mosta se radi gradska Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica je u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova TK izvršila obustavu kolskog i pješačkog saobraćaja preko ovog mosta.

"Shodno trenutnim vremenskim uslovima i prognozi vremena za narednih nekoliko dana, saobraćaj preko ovog mosta će biti zatvoren minimalno sedam dana, odnosno do stvaranja uslova za pregled i utvrđivanje stanja konstrukcije mosta. Nakon pregleda i utvrđivanja stepena oštećenja donijet će se odluka o narednim aktivnostima", navode iz Gradske uprave Tuzle.

Prilaz mostu onemogućen je u cijelosti od strane zgrade Gradske uprave Tuzle i Filozofskog fakulteta, a mjesto osiguravaju tuzlanski policajci.

S obzirom na to da je riječ o mostu koji spaja južnu i sjevernu saobraćajnicu, vozačima se savjetuje da izbjegavaju dolazak s automobilima na ovaj lokalitet te da koriste zaobilaznice.