Nema dokaza
10

Nakon 5 godina Tužilaštvo obustavilo istragu protiv 9 uposlenika Ministarstva prometa BiH

A. D.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Tužilaštvo BiH 17. oktobra donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv devet službenika ovog ministarstva koji su se teretili za zlouporebu položaja ili ovlaštenja i prevare u službi budući da nema dovoljno dokaza da su počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.
Tužilaštvo je obustavilo istragu protiv Izeta Bajrambašića, zatim Nikole Šege, Snežane Hadžić, Mensure Hodžić, Snježane Ivković, Mustafe Kovačevića, Zorana Andrića, Miroslava Đerića i Mehmeda Dujse, kaže se u aktu koji potpisuje državna tužiteljica Nives Kanevčev.

Inače, prijavu je još 2014. godine podnijelo samo Ministarstvo prometa i komunkacija BiH. Prijavom se teretilo Bajrambašića, kao pomoćnika ministra za promet i komunikacije BiH i predstavnika Ministarstva u prometnom opservatoriju za jugoistočnu Evropu (SEETO-South-EAST Europe Transport Observatory) da je bez bilo kakvog odobrenja Ministarstva omogućio sebi i drugima pribavljanje protupravne imovinske koristi u iznosu većem od 95.000 KM.

Bajrambašić je, nakon odluke Tužilaštva BiH, za Klix.ba izjavio da je za tri suspedovana državna službenika zbog trajanja istrage, za 40 mjeseci trajanja suspenzije iz budžeta isplaćeno više od 362.000 KM u bruto iznosu, dok s druge strane, četiri uopće nisu bila suspendovana.

"Ko je uzročnik oštećenja budžeta Institucija BiH? Da li je to Ministarstvo koje je prijavilo svoje službenike, a sve iz prijave se moglo provjeriti interno u Ministarstvu ili uzročnik Tužilaštvo BiH u vrijeme Gorana Salihovića, glavnog tužioca, koje je otvorilo istragu, za djelo koje je i da je počinjeno po Zakonu o državnoj službi po čl. 65a kvalifikovano kao prekršaj", kazao je Bajrambašić.

Kako smo pisali, istragu u ovom slučaju je vodio tadašnji glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović.