BiH
26

Nova afera u Ministarstvu prometa BiH: Podnesena krivična prijava protiv Izeta Bajrambašića

Klix.ba
Izet Bajrambašić (Foto: Anadolija)
Izet Bajrambašić (Foto: Anadolija)
Ministarstvo prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine podnijelo je prijavu Tužilaštvu BiH protiv Izeta Bajrambašića, pomoćnika ministra za promet i komunikacije BiH i predstavnika Ministarstva u prometnom opservatoriju za jugoistočnu Evropu (SEETO-South-EAST Europe Transport Observatory), saznaje Klix.ba.

Izet Bajrambašić je bio angažovan u Upravnom odboru SEETO od 23. juna 2005. godine do donošenja Odluke o imenovanju novog člana UO iz BiH. Kako saznajemo, Bajrambašić je sebi i još dvjema osobama, bez bilo kakvog odobrenja Ministarstva, omogućio pribavljanje protupravne imovinske koristi u iznosu većem od 95.000 KM.

SEETO je regionalna prometna organizacija uspostavljena na osnovu Memoranduma o razumijevanju o razvoju osnovne regionalne prometne mreže u jugoistočnoj Evropi koji su 11. juna 2004. godine potpisali predstavnici Albanije, BiH, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Srbije, UNMIK-a Kosovo i Evropske komisije.

Upravni odbor SEETO je uspostavio visinu naknada za članstvo u SEETO, a Ministarstvo prometa nikada nije informisano o tim naknadama. Naime, Bajrambašić je uzimao naknade za članstvo u SEETO o čemu nikada nije obavijestio Ministarstvo.

Podsjećamo da se SEETO finansira iz doprinosa, kontribucija koje svaka od država učesnica obavezno uplaćuje dva puta godišnje, novac koji je stekao Bajrambašić je novac iz državnog budžeta Institucija Bosne i Hercegovine.

Izet Bajrambašić je aktuelni član Upravnog odbora od osnivanja. Ulogu člana UO SEETO bez prava glasa obavljao je Nikola Šego, sekretar Ministarstva do suspenzije, a zamijenila ga je Snežana Hadžić. Funkciju Nacionalnog koordinatora je obavljao Mensur Hodžić do 1. aprila 2008. godine, kad tu funkciju preuzima Snježana Ivković. Ova imenovanja je Bajrambašić realizovao samoinicijativno i bez znanja Ministarstva prometa BiH.

Nadalje, u periodu od 1. januara 2008. godine do 31. oktobra 2013. godine, Izet Bajrambašić je kao organizator udružene grupe, protupravno prisvojio ukupnu naknadu u iznosu ne manjem od 41.072,43 KM, odnosno 21.000 eura. Omogućio je i protivpravno prisvajanje ukupne naknade drugom državnom službeniku Ministarstva u iznosu od 34.227,02 KM, odnosno 17.500 eura, te omogućio protipravno prisvajanje ukupne naknade trećem državnom službeniku Ministarstva u iznosu od 20.536,21 KM, odnosno 10.500 eura.

Uposlenici Ministarstva su protivpravno prisvojili ukupnu naknadu u iznosu od 95.835,67 KM, odnosno 49.000 eura bez odobrenja ili saglasnosti Ministarstva, iako su znali da ne posjeduju važeću odluku ili rješenje Ministarstva prometa.

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dostavilo sve dokaze koji upućuju na krivična djela zloupotreba službenog položaja i ovlasti, pripremanje, organizovanje i udruživanje radi činjenja teških krivičnih djela, propuštanje obavljanja službene radnje, odnosno djela nesavjesnog rada u službi i druga djela koja će utvrditi Tužilaštvo BiH.

Kako saznajemo istragu vodi glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović.

Salihović je prije mjesec dana obavijestio zamjenika ministra Sašu Dalipagića da je donesena Naredba o sprovođenju istrage protiv Izeta Bajrambašića, Snježane Ivković i Snežane Hadžić. Istraga se odnosi na krivična djela iz člana 58. stav (1) Zakona o državnoj službi.

"Kada se protiv državnog službenika donese naredba o provođenju istrage za krivična djela korupcije ili krivična djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti, ili se državni službenik nalazi u pritvoru, institucija u kojoj je državnu službenik zaposlen odmah ga suspendira".

Kako saznajemo, Bajrambašić još uvijek nije suspendiran.

Šefica Misije Bosne i Hercegovine pri EU sa sjedištem u Briselu Lidija Topić, je u izvještaju Ministarstvu vanjskih poslova BiH u martu ove godine navela da BiH u oblasti prometa nije ostvarila napredak u provedbi blagih mjera, a informacije o napretku nisu dostavljene SEETO.

I ministar Igor Crnadak je izrazio žaljenje što BiH ne igra proaktivnu i pozitivnu ulogu u Upravom odboru SEETO. Ministar Crnadak je početkom marta u Briselu kazao da je neaktivnost u SEETO posebno izražena posljednjih mjeseci, jer BiH nije imala kontruktivnu ulogu , te da su predstavnici BiH često blokirali rad SEETO-a.