Malverzacije
73

Na tuđoj zemlji: Grupa Tuzlaka prije 10 godina kupila stanove u koje još ne mogu useliti

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Grupa građana iz Tuzle već deset godina proživljava agoniju zbog kupovine stanova i poslovnih prostora u stambeno-poslovnom objektu (SPO) "15. maj" u naselju Brčanska Malta, čija izgradnja nikada nije završena, a za koju su zaduženi Direkcija za izgradnju Tuzla i Građevinsko preduzeće Giprom.

Izgradnja objekta je počela 2007. godine, a trebalo je da bude završena dvije godine kasnije. Kupci su stanove i poslovne prostore uredno platili, a zakonsko pravo da u njih usele do danas nisu ostvarili, jer zgrada još uvijek nije završena, a samim tim ni uknjižena.

Hipoteka i zahtjev za stečaj

Dodatne brige na leđima onih koji su za kupovinu stanova ili poslovnih prostora izdvojili i po 100.000 KM donijela je i informacija Porezne uprave FBiH da je zapravo zemljište na kojem se nalazi zgrada pod hipotekom, kao i da je drugi put podnesen zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u tuzlanskoj Direkciji za izgradnju čiji računi nisu likvidni.

Zbog obje situacije, kupci su danas iskazali bojazan da bi na kraju mogli ostati bez svojih stanova ili poslovnih prostora.

"Mi nećemo odustati od rješavanja svog problema. Napravili smo već određene korake, jer smo prije sedam dana uzeli ključeve, uselili u stanove i borit ćemo se iz njih. Već smo napravili i krivične prijave protiv svih onih za koje smatramo da su odgovorni vezano za problem SPO '15. maj' – svi raniji direktori Direkcije za izgradnju Tuzla, članovi Upravnog odbora koje je delegirala Gradska uprava Tuzla, općinsko rukovodstvo s gradonačelnikom i direktori i vlasnik Giproma", kazala je Sevleta Avdić koja je kupila stan u spomenutoj zgradi.

Inače, kupci stanova nisu zvanično njihovi vlasnici, s obzirom na to da izgradnja još nije završena, a samim tim objekat nije moguće uknjižiti.

"U pojedinim lamelama stanovi su skoro u cijelosti urađeni, dok u nekim treba uraditi još neke stvari. Sada je potrebno završiti prilaz objektu, asfaltiranje i pripreme za etažiranje, što je i uvijet da mi stanove možemo imati u svom posjedu", istakla je Avdić, naglasivši da će sada vlasnici morati dodatno platiti i komunalne priključke, iako je to, prema ranijim obećanjima iz Gradske uprave Tuzle trebala uraditi Direkcija za izgradnju.

Predsjednik Udruženja građana SPO "15. maj", u kojem su okupljeni kupci stanova i poslovnih prostora u spomenutoj zgradi, Mirsad Šuvalić kaže da sve probleme u kojima se nalaze kupci stanova nije mogla prouzrokovati jedna osoba.

"Ovdje se radi o dubokoj upletenosti vlasti, odnosno Gradske uprave Tuzla, s privatnim interesom pojedinaca. Ovdje je riječ o organizovanom kriminalu koji su nadležni organi bili dužni istražiti. Ja se nadam da će u skladu sa svojim ovlastima poduzeti određene mjere i da će oni koji su odgovorni za sve ono što se dešava biti izvedeni pred lice pravde", ističe Šuvalić.

Krajem 2014. godine u Tužilaštvu TK formiran je predmet u ovom slučaju, međutim do danas optužnica nije podignuta.

"Mislim da se i ovdje radi o njihovom nesavjesnom radu ili o prikrivanju nekih političkih moćnika, odnosno zanemarivanju svog posla", naglašava Šuvalić.

Sanela Džanić, pravna zastupnica Udruženje građana SPO "15. maj" kaže da je krajem septembra ove godine direktorica Direkcije za izgradnju Tuzla Jasminka Šehić podnijela novi prijedlog za pokretanje stečajnog postupka, za koji nadležni sud još uvijek nije donio konačnu odluku.

"Nepostojeća zgrada"

Kada je riječ o ranije spomenutoj hipoteci na zemljište, kazala je da je Porezna uprava FBiH zbog dugovanja direktnih poreza od Direkcije za izgradnju upisala zakonsku hipoteku na zemljištu na kojem je izgrađena zgrada, a koje se vodi kao dvorište.

"Zgrada ne postoji u zemljišnim knjigama i neće je biti dok se ne završi, etažira i dobije upotrebna dozvola te uplani. S druge strane, jedno od tumačenja hipoteke jeste njena ekstenzija – ako postoji hipoteka na zemljištu, ona se širi na sve ono što se na njemu napravi. Naše tumačenje u eventualnom stečajnom postupku jeste da kupci koji su kupili stanove od Direkcije za izgradnju prije nego su nastale poreske obaveze imaju pravo tražiti da se iz stečajne mase izdvoje ti stanovi koji su nedovršeni i da se predaju kao vanknjižno vlasništvo kupcima. Različita je sudska praksa u BiH i šire – jedni smatraju da postoji pravo na izlučenje, dok drugi ne dijele to mišljenje. Mi ne znamo šta će se dogoditi", navodi Džanić.

Pojasnila je i da trenutno postoje dvije grupe kupaca, odnosno oni koji su stanove ili poslovne prostore kupili od Direkcije za izgradnju Tuzla i oni koji su to učinili od Građevinske firme Giprom, koja već duži vremenski period ima blokirane račune te je samo pitanje dana kada će biti podnesen zahtjev za pokretanje stečajnog postupka.

"Ovdje se situacija usložnjava iz godine u godinu. Ugovorne strane obećaju da će pristupiti završetku objekta, pa se nešto krene raditi na zgradi, kupci se ponadaju da sve to ide ka završetku, ali još uvijek nema ništa od toga", kaže Džanić.

Prodavali bespravno izgrađene stanove

Dodaje i da je u međuvremenu, tačnije 2010. i 2011. godine, bez građevinske dozvole došlo do izgradnje još jednog sprata na svim lamelama te dodatna tri sprata na jednoj lameli.

"Išlo se ka tome da su i ti stanovi, bez građevisnke dozvole, dalje prodavani od Direkcije za izgradnju i Giproma, a notarski obrađeni ugovori se nisu mogli zaključiti. Ti ljudi imaju samo predugovore i nikakvu evidenciju da li je tih predugovora za jednu nekretninu napravljeno više", upozorava Džanić.

Na kraju je kazala i da su brojna obećanja od Gradske uprave Tuzla postojala kako bi se cijela ova priča završila pozitivnim ishodom, međutim sve je ostalo na riječima.