{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MMF poručio vlastima u BiH: Prvo reforme, onda naredna tranša

14.5.2015. u 10:01
111
85
MMF poručio vlastima u BiH: Prvo reforme, onda naredna tranša
111
MMF poručio vlastima u BiH: Prvo reforme, onda naredna tranša
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon dvije sedmice misije u Bosni i Hercegovini, Međunarodni monetarni fond (MMF) kazao je da je više optimističan u vezi sa bosanskohercegovačkom ekonomijom iako finansijska pomoć našoj zemlji i dalje ovisi o ekonomskim reformama u državi.
Nakon dvosedmičnog analiziranja fiskalne, ekonomske i socijalne situacije u BiH, MMF je kazao da je optimističan u vezi sa blagim znakovima oporavka, ističući da su BiH potrebne hitne reforme ako želi i dalje imati finansijsku podršku.

"Prvo reforme, onda naredna tranša“, poručeno je iz MMF-a.

Bosna i Hercegovina parafirala je trenutni stand-by aranžman sa MMF-om 2012. godine, ali su reforme u našoj državi blokirane zbog čestih političkih prepucavanja pred Opće izbore 2014. godine.

MMF je zaustavio isplatu u septembru prošle godine, što je dovelo do manjka dogovorene isplate.

Ron van Rooden, šef misije MMF-a, kazao je da postojeći stand-by aranžman ostaje blokiran jer MMF još uvijek nije vidio dovoljno napora u BiH za provođenje reformi.

S obzirom na to da trenutni stand-by aranžman sa BiH ističe krajem juna, MMF, Evropska unija i Svjetska banka raditi će na pripremi novog kreditnog aranžmana koji je BiH očajnički potreban kako bi pokrila rast budžetskog deficita.

Nastavak finansijskog pomaganja jedan je od ključnih elemenata novog pristupa EU prema BiH koja mora da se fokusira na ekonomske, a ne na ustavne reforme, što će biti naglašeno i u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju koji će stupiti na snagu u junu.

Protekle dvije sedmice predstavnici MMF-a razgovarali su sa predstavnicima vlasti u BiH o reformama i budućnosti zemlje. Reforme će uključivati reformu uprave, zdravstva, penzionih fondova i zakona o radu, a koji su već postali tačka neslaganja između MMF-a i udruženja poslodavaca s jedne strane i sindikata s druge strane.

Rooden je naglasio da MMF uopšte neće razgovarati o plaćanju trenutnog aranžmana ili pripremi novih finansijskih aranžmana, sve dok se u BiH ne iniciraju neke od tih reformi.

Međutim, on je također dodao da postoje pokazatelji prema kojima ekonomija BiH nije toliko oštećena nakon prošlogodišnjih katastrofalnih poplava kao što se mislilo, te da bh. ekonomija pokazuje znake oporavka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: