"Ne želim to"
24

Orban: U Evropi je raspoloženje ratno, vidim pripreme za rat od strane svih

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da danas u Briselu postoji većina koja je za rat i da politikom dominira logika rata.

"Danas u Briselu postoji proratna većina. U Evropi je raspoloženje ratno, a politikom dominira logika rata. Vidim pripreme za rat od strane svih", objavio je Orban na svojoj Facebook stranici.

On je dodao da generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg želi da uspostavi misiju NATO-Ukrajina, dok su "evropski lideri već ušli u rat" i vide ga i vode ga kao svoj rat.

"U početku se radilo samo o slanju šljemova. Onda idu sankcije, ali ne za energente! Pa ipak, potom i za njih. Zatim je uslijedila isporuka oružja. Prvo vatreno oružje, pa tenkovi, pa avioni. Zatim novčana pomoć. Desetine milijardi, sve više i više. Sada smo negdje na oko 100 milijardi u evrima. Novac, novac, oružje, ali situacija se ne popravlja, zapravo se pogoršava", ocijenio je Orban.

Mađarski premijer je naglasio "da smo na korak od toga da Zapad pošalje trupe u Ukrajinu".

"Ovo je vrtlog rata koji može da povuče Evropu u dubinu. Brisel se igra vatrom. Ono što on radi je iskušenje. Svjetski ratovi se nikada u početku ne nazivaju svjetskim ratovima. Ubijeđen sam da se moramo kloniti ovog rata. Ovo nije naš rat. Ne želimo rat i ne želimo da Mađarska ponovo postane igračka velikih sila. Zato se moramo zalagati za mir - kod kuće, u Briselu, Washingtonu, UN-u i NATO-u", zaključio je Orban.