Načelno se složili
150

Evropska unija proširuje sankcije Iranu nakon napada na Izrael

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministri vanjskih poslova EU načelno su se sinoć složili da prošire sankcije Iranu nakon napada na Izrael, rekao je danas visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

EU su ranije u više navrata uvodile sankcije protiv Irana, zbog jačanja oružja za masovno uništenje, kršenja ljudskih prava i isporuke dronova Rusiji.

Međutim, nekoliko članica EU-a zatražilo je proširenje sankcija zbog bespilotnih letjelica kako bi pokrile isporuke projektila njihovim saveznicima.

"Postigli smo politički dogovor da se postojeće sankcije za bespilotne letjelice povećaju i produže kako bi se pokrile rakete i njihovo eventualno prebacivanje u Rusiju", istaknuo je Borrell nakon sastanka EU diplomata u Luksemburgu.

Prema njegovim riječima, sankcije bi se trebale proširiti na isporuke bespilotnih letjelica i projektila ne samo Rusiji nego i drugim saveznicima u regiji.

Podsjećamo, 13. aprila Iran je napao Izrael sa više stotina bespilotnih letjelica i krstarećih balističkih raketa. Izrael je uzvratio na napad 19. aprila.