Uoči sjednice
1.4k

Mehmedović: Neće nama Dodik određivati u kojoj mjeri ćemo razvijati namjensku industriju

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović kazao je u razgovoru za Klix.ba kako nijedna politička opcija koja djeluje u BiH, štiteći interese bh. susjeda, neće određivati BiH u kojoj mjeri će razvijati namjensku industriju.

Mehmedović je rekao kako je zakazivanje hitne sjednice o izjavama člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića čisto politikanstvo "satelita" Milorada Dodika. On dodaje da u formalnom smislu Klub SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ima pravo da traži zakazivanje hitne sjednice, ali da u suštinskom smislu uz ovolike probleme u državi nema nikakve potrebe za tim.

"Nas nikad niko više neće iznenaditi i mi ćemo razvijati svoju namjensku industriju u skladu sa zakonima i međunarodnim ugovorima. Nikakav Dodik, a ni bilo koji drugi politički satelit u BiH koji radi za interese naših susjeda, neće to određivati", kazao je Mehmedović.

Istakao je da je BiH sa susjedima potpisala Ugovor o regionalnom balansu naoružanja i vojne opreme te da je naša zemlja oštećena u tom ugovoru. Pojasnio je da susjedi nabavljaju avione, helikoptere i razna protuzračna oružja.

"Mi želimo da naše buduće generacije žive u miru, jer oružje nije da se upotrijebi, već da odvrati neprijatelje. A očigledno je da politički sateliti u BiH rade u interesu susjeda", rekao je Mehmedović.

On vjeruje da sutra neće biti kvoruma za održavanje hitne sjednice Zastupničkog doma PSBiH.

"Većina probosanskih stranaka smatra da se uopće ne treba dati prilika da se raspravlja o toj temi pored ovoliko gorućih problema u BiH. Mislim da sutra neće biti kvoruma. Klub SDA doći će, ali će biti ispred sale jer ne želimo brojčano da im dajemo kvorum", kazao je Mehmedović.