Upozorenje političarima
87

Mehmedović: Poziv Dodiku da se vrati za pregovarački sto je pristajanje EU na njegove ucjene

N. V.
Foto: Facebook/Šemsudin Mehmedović
Foto: Facebook/Šemsudin Mehmedović
Predsjednik stranke Naprijed Šemsudin Mehmedović upozorio je političare da poziv Delegacije EU da se sjedne za pregovarački sto nije dobra ideja.
On smatra da bi se time pristalo na Dodikove ucjene, koje prethodnih dana postavlja kako bi bile povučene izmjene Izbornog zakona BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

"Ne prihvatamo da ciparska podjela BiH ulazi u EU - Sattler je počeo rušiti Schmidta s ciljem ciparskog modela za BiH. Poziv Delegacije EU u BiH Dodiku da se vrati za pregovarački stol je pristajanje EU na Dodikove ucjene i odbacivanje odluka Schmidta", kazali su.

Iz Delegacije EU nije stiglo oduševljene ni kada je Schmidt nametnuo odluku, a oni smatraju da je takav potez trebao biti posljednje što bi se uradilo, ukoliko izostanu sve druge opcije.

Mehmedović je aktuelna dešavanja protumačio kao "ciprizaciju" i objasnio je na šta konkretno misli.

"Dodik je sa Vučićem započeo ciprizaciju BiH i Kosova i ova dva procesa ići će istovremeno. Srbija želi ciprizirati Sjever Kosova i RS i odbacivanje nametanja izbornog zakona Schmidta je u toj funkciji da 50 posto BiH ostane pod kontrolom Srbije", zaključio je Mehmedović.