BiH
5

Ljubić: Odluka Gradskog vijeća Sarajeva skandalozna i uvredljiva

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Današnja odluka Gradskog vijeća Sarajeva, kojom se zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću oduzima titula počasnog građanina Sarajeva, nije priča o Bandiću, već o Sarajevu, o Bosni i Hercegovini i položaju Hrvata u ovoj zemlji, saopćio je predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić.

Komentirajući današnju odluku Gradskog vijeća, Ljubić je kazao kako je "svako, ko je imao priliku čuti što je Bandić rekao, mogao shvatiti kako je to što je izjavio kazano u najboljoj namjeri prema BiH i svim konstitutivnim narodima".

"To što je Bandić kazao korespondira s težnjama ogromne većine Hrvata u BiH koji Bosnu i Hercegovinu žele graditi kao samoodrživu, funkcionalnu državu sposobnu i podobnu za euroatlantske integracije", poručio je Ljubić, dodavši kako to korespondira i sa stajalištima "ogromne većine legitimnih hrvatskih političkih predstavnika u BiH".

"To konačno korespondira i sa stajalištima Evropskog parlamenta koji je, osudivši separatističke tendencije političke Banje Luke i centralističo-unitarstičke tendencije političkog Sarajeva, podržao upravo ono što politički predstavnici Hrvata u BiH zastupaju, a to je istinski federalizam i mogućnost legitimnog predstavljanja naroda i građana", mišljenja je Ljubić.

"Kakva je to legitimacija Sarajeva koji istinske prijatelje Sarajeva i BiH predstavlja kao neprijatelje, jučer je to premijer Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, danas Milan Bandić, a sutra...", zapitao se Ljubić, te ocijenio kako je spomenuta odluka Gradskoga vijeća Sarajeva "skandalozna i uvredljiva, ne samo za svakog Hrvata u Sarajevu i BiH, već i za sve građane Sarajeva".

"Ona (odluka) je udarac demokratskim procesima, a time i prilikama za samoodrživu i demokratsku državu BiH, zajednicu triju ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih građana", naveo je Ljubić.

Istaknuo je da, kao predsjednik Glavnoga vijeća HNS-a i predstavnik ogromne većine legitimnih predstavnik Hrvata, iz spomenute odluke iščitava "da svako mišljenje koje ne slijedi velikobošnjačku dogmu o BiH se sankcionira uz obrazloženje kako je riječ o rušenju države".

"Nevažna je pritom činjenica da su ovu odluku inicirali i za nju glasali i vijećnici etnički nebošnjaci, jer čini se da se danas u Sarajevu zapravo politički može prosperirati samo kao politički Bošnjak, nevažno kojem etnicitetu pripadaš", navodi Ljubić.

Također navodi kako se iz odluke sarajevskog Gradskog vijeća iščitava "da je prijatelj iz Hrvatske samo onaj ko je protiv prava i interesa i za što se zalažu legitimni hrvatski predstavnici u BiH".

"Kakva je to poruka Hrvatima, građanima Sarajeva i ostalima koji dijele slična stajališta o Bosni i Hercegovini, ako ne, da parafraziram jednu sarajevsku rediteljicu 'marš iz Bosne i Hercegovine'. E, neće ićI!", navodi u saopćenju predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić.