BiH
34

Bandić posvađao Bošnjake iz BiH i Hrvatske, a ujedinio Bošnjake i Srbe u Srebrenici

Piše: E. G.
Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Skupštine općine Srebrenica jučer nije donijela odluku o oduzimanju titule počasnog građanina zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, jer su se u zadnji momenat umiješali različiti interesi i pritisci na tamošnje odbornike, prvenstveno one iz Kluba SDA-a.

Klub SDA je i pokrenuo inicijativu da se Bandiću oduzme titula počasnog građanina Srebrenice zbog njegovih nedavnih izjava na TV mreži Al Jazeera, kada je kazao da se nada trećem entitetu u BiH.

Lobiranja izvana

Sjednica je prekinuta kada je na red došla ova inicijativa za oduzimanje priznanja. Ćamil Duraković, načelnik Općine Srebrenica za Klix.ba priznaje kako je došlo do lobiranja izvana da se Bandiću, ipak, ne oduzme titula počasnog građanina.

"Nadležnost Skupštine je da oduzima i daje takva priznanja. Kao načelnik sam bio razočaran ovom Skupštinom koja je prvo predložila oduzimanje počasti, pa onda povukla tu inicijativu. Fokus javnosti i medija je na meni, a ja niti sam bio načelnik kada mu je priznanje dato, niti sam bio za to. Bandića je za počasnog građanina predložilo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine iz Zagreba, a tadašnji potpredsjednik Skupštine Zulfo Salihović je inicijativu uputio u zvaničnu proceduru. Jučer je na početku sjednice Klub SDA pokrenuo inicijativu za opoziv, a onda je isti taj Klub SDA kroz Komisiju za statut i propise to odložio, odnosno nije bilo kvoruma", pojašnjava Duraković.

Inicijativa bi se na dnevnom redu trebala naći ponovo u četvrtak, kada će se održati nastavak prekinute sjednice.

"Što se tiče pritisaka sa strane, mene niko nije zvao, dobio sam samo poruku od poruku od predstavnika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine iz Zagreba, gdje stoji: 'Prijatelju, možda je rano za takvu odluku, treba malo sačekati'. Međutim, neki odbornici govore da su oni primali pozive i neko je njih zvao i pokušavao ubijediti da to ne rade. Također, radi se o nekim Bošnjacima iz Hrvatske koji su preko prijatelja i poznanika iz Sarajeva pokušavali ubijediti vijećnike da se to ne radi. Nažalost, ovdje je bila politička bitka između onih koji su ovdje i koji su definitivno za to da se Bandiću oduzme to priznanje, te onih sa strane, iz Hrvatske, koji nas pokušavaju uvjeriti da se takva odluka ne donese", kaže Duraković.

Srpski odbornici saglasni

On je uvjeren da će odbornici, ipak, glasati za to da se Bandiću oduzme titula počasnog građanina te da su bošnjački odbornici uglavnom saglasni s tim. Na naše pitanje šta o tome misle odbornici srpskih stranaka, Duraković kaže:

"Apsolutno su rekli, ako ste vi za to i mi smo za to, vi ste ga predložili. Nema tu problema i razjedinjenog stava ovdje, nego su to neke intervencije sa strane, od Zagreba do Sarajeva", kaže Duraković za Klix.ba.