BiH
287

Gradsko vijeće Milanu Bandiću oduzelo titulu počasnog građanina Sarajeva

Klix.ba
Sa 20 glasova za, Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je opozvalo odluku o imenovanju Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba, počasnim građaninom Sarajeva.

Bandić je nedavno izjavio kako se nada da će Bosna i Hercegovina uskoro biti sastavljena od tri entiteta što je izazvalo žestoku reakciju bh. javnosti, pogotovo članova Gradskog vijeća Sarajeva koji su ga prije samo mjesec dana imenovali počasnim građaninom glavnog grada BiH.

Rasprava o Bandiću i njegovim riječima trajala je oko sat vremena nakon čega se pristupilo glasanju. Vijećnici Saveza za bolju budućnost nisu glasali o ovoj odluci.

Gradimir Gojer, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva, prenio je vijećnicima poruku Milana Bandića koji je kazao da će on uvijek podržavati BiH i njene građane bez obzira na vjeru i naciju te istakao da je to mišljenje počasnog građanina Srebrenice.

Ova izjava je izazvala oprečne stavove vijećnika, a većina ih je izjavila kako su očekivali izvinjenje za izjavu koju je gradonačelnik Zagreba dao u intervjuu za Al Jazeeru, a ne držanje lekcija.

"Njegova rečenica zvuči kao držanje lekcije za 28 ljudi, to što je, između ostalog, rekao da pogledamo cijeli intervju, zvuči kao da je rekao ' ne vjerujte sebi, vlastitim očima i ušima već meni'. Mislim da se trebao udostojiti doći ovdje i objasniti zašto je to uradio", rekla je Edina Latif i naglasila kako Klub vijećnika SBB nije glasao za tu odluku, a da je Bandić dobio zvanje počasnog građanina zbog 15 ruku 'za'.

Haris Pleho, iz Kluba vijećnika stranke BOSS objasnio je kako je bio jedan od predlagača da Milan Bandić dobije to počasno zvanje jer je primio veliki broj dopisa nevladinih udruženja i telefonskih poziva.

"Također, dva mjeseca ranije obavio sam i anketiranje građana Sarajeva u kojem niko nije ima šta reći osim riječi 'hvale'. Ali također sam jedan od inicijatora da se preispita ova odluka", dodao je Pleho.

Vijećnica Tatjana Ljujić-Mijatović kazala je kako Bandićeva izjava iznenadila jer je o njemu imala dojam da je čovjek koji zna mnogo o BiH i koji je podržava.

"Očekivala sam od takve osobe da pomogne da se sredi situacija u BiH kako bi što prije ušli u EU i onda sam doživjela iznenađenje. Očekivala sam demant koji, nažalost, nije uslijedio", kazala je Ljujić-Mijatović.

Zamjenik gradonačelnika Aljoša Čampara kazao je kako se nada da ova novonastala situacija neće naštetiti odnosima grada Sarajeva i grada Zagreba.

"Iskreno vjerujem da nije trebalo doći do ove situacije, ali bili smo primorani da odreagujemo. Mi smo osjetljivi na ispade koji se tiču teritorijalnog integriteta jer ni mi govorimo kako će ko urediti svoju državu. Želimo napraviti evropsku državu, pogotovo grad Sarajevo jer to zaslužuje", naglasio je Čampara.