BiH
46

Gojer: Milan Bandić je uvrijedio veliki dio populacije u BiH

Piše: J. H.
Ivo Komšić, Gradimir Gojer i Miro Lazović
Ivo Komšić, Gradimir Gojer i Miro Lazović
Gradimir Gojer, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva, prokomentarisao je riječi gradonačelnika Zagreba Milana Bandića koji je u intrevjuu za televiziju Al Jazeera iznio nadanja da će BiH uskoro biti sastavljena od tri entiteta.

Gradsko vijeće Sarajeva imenovalo je Bandića počasnim građaninom 26. februara na inicijativu Kluba vijećnika Stranke za BiH i još nekoliko udruženja među kojima je i jedno iz Srebrenice.

Već na sutrašnjoj sjednici, ova titula će biti opozvana zbog Bandićevih riječi koje su u Gradskom vijeću i Upravi okarakterisali neprihvatljivom, skandaloznom i uvredljivom.

Gojer kaže da su Bandića predložili za počasnog građanina Sarajeva zbog, kako je rekao, njegovih intenzivnih veza sa Sarajevom i što radi mnogo za Bosnu i Hercegovinu, a posebno za Bosance i Hercegovce koji žive u Zagrebu.

"Izuzetno sam iznenađen njegovim riječima. Smatram da su njegove izjave bile ishitrene i da njima vrijeđa veliki dio populacije u BiH", kaže Gojer za Klix.ba.

Kako kaže, da je sad u poziciji, ne bi ga predložio za počasnog građanina Sarajeva.

"Mislim da je izjava o trećem entitetu neprimjerena. On je strašno puno uradio za Sarajevo i BiH. Nemam razloga da se kajem, a svako odgovara za svoje postupke pa tako i on", kazao je zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva za naš portal.

Kako bi mogli opozvati prethodnu odluku, Gradsko vijeće Sarajeva dopunilo je Odluku o priznanjima i nagradi Grada Sarajeva te članu 26. dodali stav 4. koji glasi da se "priznanja i nagrade mogu opozvati i ako nosilac priznanja, odnosno nagrade, djeluje suprotno interesima cjelovitosti i suvereniteta BiH i njenih naroda i građana, odnosno grada Sarajeva, te takvim djelovanjem može proizvesti nepopravljivu štetu po interese ili imovinu grada Sarajeva".

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić nije htio komentarisati odluku Gradskog vijeća.