Važni susreti
153

Lideri Zapadnog Balkana danas u Berlinu: Konkretni dogovori ili jalovi pokušaji

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Lideri Zapadnog Balkana okupit će se danas u Berlinu na samitu čiji su domaćini njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Na Zapadnobalkanski samit stižu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Kosova Hashim Thaci, kao i premijeri iz Beograda i Prištine, te predsjednik Crne Gore Milo Đukanović-

Pozive sa učešće na berlinskim razgovorima dobili su i premijeri Hrvatske i Slovenije, Andrej Plenković i Marjan Šarec, kao i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Jucnker te šefica vanjske politike EU Federica Mogherini

Na današnjim sastancima, kako je najavljeno iz Njemačke, očekuje se pokretanje razgovora o mnogim otvorenim pitanjima među zemljama Zapadnog Balkana, a nije zatvorena mogućnost da budu postignuti i neki konkretni dogovori.

U fokusu će svakako biti razgovori lidera Srbije i Kosova te pomoć domaćina samita da se pokrene dijalog Beograda i Prištine koji mjesecima stagnira ili nazaduje. Thaci je uoči sastanka poručio da će tražiti da i BiH prizna Kosovo, dok je Vučić kazao da u Berlin ide rasterećeniji nakon konsultacija sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i Kine Xi Jinpingom.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Vrijedi podsjetiti da je odlazak predstavnika BiH Denisa Zvizdića u Berlin izazvao revolt kod predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je čak uputio pismo njemačkoj kancelarki negodujući zbog toga što je poziv dobio Zvizdić, a ne on.

Dodik je pozdravio pozivanje šefova država i šefova vlada država regiona na spomenuti visokorangirani susret, ali sa negovodavanjem aludirao kako BiH na ovom skupu treba predstavljati Predsjedništvo BiH, a ne predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

Na upit novinara DW-a da prokomentira ovu pritužbu, glasnogovornica Njemačke vlade Ulirike Demmer je kratko odgovorila da je Bosna i Hercegovina pozvana na susret i to po predviđenoj proceduri.

S druge strane Zvizdić je u razgovoru za Klix.ba uoči odlaska u Berlin rekao kako će snažno insistirati na nepovredivosti načela suvereniteta i integriteta te ukidanju taksi koje je BiH jednostrano uvelo Kosovo.

Da li će berlinski sastanci uroditi plodom odnosno smiriti visoke tenzije i trasirati put ka novim kompromisima, dogovorima i saradnji ili će biti jalovi svakako da je na liderima regiona, ali i vrsti pristupa kakav će imati Francuska, Njemačka i EU.

Njemačka i Francuska su pokretači tzv. Berlinskog procesa koji je započeo 2014. u cilju stabilizacije sigurnosti i poboljšanja političkih i ekonomskih odnosa među zemljama zapadnog Balkana, među kojima su Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija.