Saznaje Klix.ba
288

Dodik ljut što nije pozvan pa pisao Merkel i Macronu: Odlazak Zvizdića u Berlin destabilizuje BiH

Piše: I. P.
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je pismo njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, domaćinima susreta u Berlinu 29. aprila, u kojem ističe nezadovoljstvo zbog činjenice da je kao predstavnik BiH na događaj pozvan predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Dodik je prvenstveno pohvalio ideju održavanja sastanka u Berlinu 29. aprila istakavši kako se on dešava u ključnom momentu i u vrijeme velikih iskoraka zemalja regiona koje žele postati članice Evropske unije.

Dodik je pozdravio pozivanje šefova država i šefova vlada država regiona na spomenuti visokorangirani susret, ali sa negovodavanjem aludira kako Bosna i Hercegovinu na ovom skupu treba predstavljati Predsjedništvo BiH, a ne predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

"Zvizdić nema ovlaštenje Predsjedništva Bosne i Hercegovine da predstavlja zemlju na ovako važnom skupu. Stoga moram izraziti duboko razočarenje činjenicom da je Zvizdić pozvan na ovaj skup u ime BiH. Ovo destabilizuje i unutrašnju situaciju u BiH i predstavlja direktno kršenje Ustava BiH. Zvizdićev mandat na mjestu predsjedavajućeg Vijeća ministara istekao je nakon izbora održanih u oktobru prošle godine i njegovo pozivanje na ovaj skup predstavlja mogućnost još većih špekulacija uz činjenicu da novo Vijeće ministara nije izabrano ni šest mjeseci nakon proteklih izbora", piše predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik u pismu naglašava odredbe Ustava BiH po kojima je Vijeće ministara pomoćno tijelo Predsjedništva BiH i s tim u vezi činjenicu da spoljnu politiku u BiH vodi isključivo Predsjedništvo BiH.

"Čak i da zanemarimo ove nemale probleme legitimiteta gospodina Zvizdića moram da vas upoznam s činjenicom da je Vijeće ministara, s kojim Zvizdić rukovodi u tehničkom mandatu, tražilo od Predsjedništva BiH da se između BiH i Srbije postave razne žičane zapreke i ograde zbog migranata koji iz Srbije prelaze u BiH. Predsjedništvo je odbilo ovaj prijedlog. To bi, da je prihvaćeno, imalo ogromnu političku štetu, ugrozilo regionalni ekonomski prostor i samu slobodu kretanja kapitala i roba, a bitno devalviralo napore i postignuća Srbije u rješavanju migrantske krize"

On potom naglašava da je Predsjedništvo BiH trenutno jedini legitimni organ na nivou BiH, formiran nakon izbora i da "efikasno funkcioniše" dodavši da ovakva praksa sa Zvidzićem može da ugzori i samo funkcionisanje predsjedništva BiH.

Niži nivoi, koji prema Ustavu Bosne i Hercegovine uključuju Parlament, Vijeće ministara i entitete, mogu zauzeti stav prema određenom pitanju, ali nemaju nadležnost da u ime BiH donose odluke. U svjetlu potrebe da zajedničkim naporima i u punom kapacitetu donosilaca odluka nastavimo proces ekonomskih integracija zemalja Zapadnog Balkana, srdačno vas pozdravljam i izražavam duboku ličnu opredijeljenost za nastavak procesa reformi koje će Bosnu i Hercegovinu primaći svom aktuelnom vanjskopolitičkom cilju - sticanju kandidatskog statusa, te u skladu sa navedenim, radujem se susretu Predsjedništva BiH s vama", zaključuje se u pismu.

Podsjećamo, Merkel i Macron organiziraju krajem aprila u Berlinu konferenciju na koju su pozvane zemlje zapadnog Balkana, kao i Hrvatska, Slovenija te predstavnici Evropske komisije, saopćeno je u srijedu navečer u Berlinu.

Glavne teme razgovora trebale bi biti stabilnost i povoljan razvoj regije.

Njemačka i Francuska su pokretači tzv. Berlinskog procesa koji je započeo 2014. u cilju stabilizacije sigurnosti i poboljšanja političkih i gospodarskih odnosa među zemljama zapadnog Balkana, među kojima su Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija