S Merkel i Macronom
127

Zvizdić uoči važnog sastanka u Berlinu: Insistirat ću na nepovredivosti načela suvereniteta

Razgovarao: Ervin Mušinović
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Šef bosanskohercegovačke vlade Denis Zvizdić predstavljat će u ponedjeljak BiH na važnom sastanku koju organizuju Angela Merkel i Emmanuel Macron u Berlinu. Uoči sastanka lidera Zapadnog Balkana Zvizdić je za Klix.ba rekao kako će snažno insistirati na nepovredivosti načela suvereniteta i integriteta te ukidanju taksi koje je BiH jednostrano uvelo Kosovo.

Na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u ponedjeljak će u Berlinu biti održan sastanak lidera država zapadnog Balkana, a konferenciji će također prisustvovati i predstavnici Hrvatske i Slovenije.

Tim povodom razgovarali smo s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem koji nam je rekao kako će se u Berlinu, prema informacijama koje su dobili, razgovarati o aktuelnoj situaciji u regionu s posebnim fokusom na ekonomsko i infrastrukturno povezivanje, kao i na pitanja iz oblasti ukupne stabilnosti i pomirenja.

"Bosna i Hercegovina je i do sada bila kredibilan i konstruktivan učesnik svih regionalnih procesa i inicijativa i mi ćemo i dalje insistirati na aktivnoj i korektnoj saradnji sa svim zemljama Zapadnog Balkana, posebno s našim susjedima i zalagati se za rješenja koja će uvažavati norme međunarodnog prava, suverenitet i teritorijalni integritet, i isključivo učestvovati samo u procesima koji će na bazi vladavine zakona i međusobnog poštivanja i reciprociteta doprinijeti miru, stabilnosti i ekonomskom prosperitetu svake od zemalja pojedinačno, kao i regiona u cjelini", rekao je Zvizdić za Klix.ba.

Šef državne vlade smatra da bi za daljnji napredak odnosa u regiji bilo izuzetno korisno, a što je ranije u više navrata isticao, da s našim susjedima Srbijom i Hrvatskom ratificiramo, odnosno finaliziramo međusobne ugovore o međunarodno priznatim granicama, kao što smo to učinili sa Crnom Gorom.

Merkel i Macron (Foto: EPA-EFE)
Merkel i Macron (Foto: EPA-EFE)

"Mir u Evropi i čitavom demokratskim svijetu temelji se na principu nepromjenjivosti granica i potpisivanje takvih ugovora bi znatno doprinijelo relaksaciji političkih odnosa u regiji i prebacilo fokus politike s radikalnih izjava i namjera na ubrzano provođenje reformi i usvajanje evropskih normativa", kazao je Zvizdić.

Državni premijer posebno ističe činjenicu da su finalizirali sve aktivnosti s dosadašnje "evropske agende za BiH", da je upornim radom ostvaren progres te da je BiH zaslužila kandidatski status.

"To bi bila najbolja i naproduktivnija odluka i poruka koja bi EU, u ovom momentu, mogla poslati svim građanima BiH", rekao je Zvizdić.

Što se tiče odnosa Beograda i Prištine, što će sasvim sigurno biti jedna od bitnih tema konferencije, Zvizdić je rekao da centralna vlast BiH podržava nastavak dijaloga kao najboljeg modela za rješavanje bilo kojeg otvorenog pitanja.

"Nećemo se, naravno, miješati u unutrašnje stvari drugih zemalja, ali pružit ćemo podršku svakom dogovoru koji će doprinijeti normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i dovesti do dugoročnog rješenja i trajne stabilnosti, a koji neće imati bilo kakve negativne implikacije na ostatak regiona", kazao je Zvizdić.

On dodaje da će se ostati na liniji osnovnih smjernica vanjske politike Bosne i Hercegovine, da se svi bilateralni sporovi u regiji rješavaju dijalogom i mirnim putem uz uzajamno poštivanje svih uključenih strana.

"Pri tome ću snažno insistirati na nepovredivosti načela suvereniteta i integriteta i tražiti hitno ukidanje taksi koje su od Prištine jednostrano i neosnovano uvedene i za robu iz BiH, tako da ću, između ostaloga, insistirati da se u skladu s pravilima CEFTA-e takse odmah ukinu i omogući normalan promet robe i kapitala", zaključio je Zvizdić.