Ispravljanje navoda
93

Lagumdžija: Tekst Financial Timesa je šamar multietničkim snagama u Sarajevu

A. P.
Zlatko Lagumdžija (Foto: E. H./Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: E. H./Klix.ba)
Nakon što je britanski list Financial Times jučer objavio pohvalan tekst o premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti i Našoj stranci, čiji je predstavnik, reagovao je Zlatko Lagumdžija, dugogodišnji političar i jedan od osnivača Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD).
Poručio je da bi to trebala biti "lijepa priča u današnjoj sumornoj svakodnevnici koju personificiraju 3-4 lokalna mušketira", ali da se ispod naslova obrazlaže "lažna i sramna teza da je ovo prva (kantonalna) vlada na multietničkoj platformi sa šest stranaka u proteklih 28 godina".

"Tekst nastavlja sa lažnom tvrdnjom da je to prva vlada koja nije vlada SDA i da je to prva vladajuća stranka koja među svojim članovima ima i Srbe i Hrvate i Bošnjake. Istine radi, nekoliko činjenica koje je nepoznati autor Financial Timesa pomnožio sa nulom i na taj način skorojevićki krenuo sa tezom da 'istorija počinje danas - kada su se ukazali oni'. Kanton ne postoji 28 godina, tako da kada se ukine vrijeme aktuelne vlade niko, pa ni SDA, nije vladao 26 godina. U protekle 22 godine, do ukazanja ove vlade, sarajevskim kantonom su 11 godina vladale koalicije na čelu sa SDA. Stranka za BiH, pod vodstvom Harisa Silajdžića je imala premijera šest godina, dok je SDP BiH tokom pet godina imao tri premijera čije su koalicione vlade imale veći multietnički kapacitet nego što je to slučaj danas", istakao je Lagumdžija.

On dalje navodi da je istina kako je duže od pola proteklog vremena Kantonom Sarajevo vladala SDA, pa tako i sa premijerom koji je danas "vlasnik" i "stvarni lider aktuelne Financial Timesove 'prve vlade sa multietničkom platformom'".

Lagumdžija tekst naziva sramnim šamarom i trojici gradonačelnika koji su 12 godina vodili Sarajevo te napominje da se radilo o uglednim profesorima i akademicima koji su dolazili iz multietničkih - socijaldemokratskih političkih partija, pri čemu sva trojica nisu bili Bošnjaci.

"Ovaj sramni tekst je i šamar i SDP BiH kao, u to doba, najvećoj multietničkoj partiji koja je dala načelnike u tri od četiri centralne gradske opštine koji su bili Srbin, Hrvat i iz reda Ostalih. Sarajevske opštine su pored SDP-ovih načelnika nebošnjaka od rata do danas imale i načelnika Jevreja iz Stranke za BiH. Pošto se od novine kao što je Financial Times očekuje da zna činjenice, ovaj tekst će pokazati koliko je to tačno. Ispravka lažnih tvrdnji i izvinjenje onim političkim strankama i ljudima, Srbima, Hrvatima i Bošnjacima koji su pobjeđivali SDA na multietničkim platformama i vodili vlast u Kantonu, Gradu i sarajevskim opštinama prije 'ukazanja' Naša stranka je dovoljan test kredibiliteta Financial Timesa", poručuje Lagumdžija.