Veliko iznenađenje
14

Šta su Rusi uspjeli osvojiti danas: Najozbiljniji prekogranični upad u posljednje dvije godine

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Ruske snage pokrenule su iznenadni napad na sjevernu Ukrajinu , čineći prodore u najozbiljnijoj prekograničnoj kopnenoj ofanzivi u posljednje gotovo dvije godine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je napad na pogranični grad Vovčansk u blizini Harkiva, drugog grada u zemlji, dio "novog vala protuofanzivnih akcija" Rusije , dodajući da se u tom području odvija "žestoka bitka".

U sapoćenju ukrajinskog ministarstva odbrane navodi se da su ukrajinske rezervne jedinice raspoređene u sjevernu regiju Harkiva nakon što je Vovčansk bio pod intenzivnim ruskim granatiranjem u četvrtak navečer.

U saopćenju se navodi da su ruske izvidničke grupe pod zaštitom oklopnih vozila započele prekogranični prodor oko 5:00 ujutro.

"Neprijatelj je uspio preći granicu dubine jedan kilometar" rekao je ukrajinski vojni izvor za CNN, dodajući da je cilj ruskog napada "bio doći 10 kilometara duboko i stvoriti tampon zonu na granici kako bi osigurali teritorij Rusije od rata".

Rat se vodi duž frontova na jugu i istoku otkako je ukrajinska vojska potisnula ruske snage s teritorija osvojenog u prvim danima sukoba, a sjeverna regija Harkov oslobođena je u kasno ljeto 2022.

Upitan o razvoju događaja, Zelenski nije umanjio njihovu ozbiljnost, ali je rekao da je ukrajinska vojska očekivala takav potez.

Ruska osvojena područja (Mapa: ISW)
Ruska osvojena područja (Mapa: ISW)

"Rusija je pokrenula novi val protuofanzivnih akcija u sjevernoj regiji Harkov. Ukrajina ih je tamo dočekala s našim trupama, brigadama i artiljerijom. Ali naša vojska i vojna komanda bili su toga svjesni i predviđali su da će njihove snage neprijatelja dočekati vatrom. Sada se na ovom području vodi žestoka bitka- Mislim da smo sada zaustavili neprijatelja artiljerijskom vatrom", rekao je Zelenski.

Oleh Siniehubov, šef regionalne vojne uprave Harkova, rekao je na Telegramu da su ruske snage napadale bombama, višecjevnim raketnim sistemima i artiljerijom tijekom cijele noći. No insistirao je na tome da grad Harkiv, drugi po veličini u Ukrajini i samo 30 kilometara od ruske granice, nije bio pod povećanim rizikom nakon poteza Rusije.

"Neprijateljska grupa ne predstavlja prijetnju gradu Harkovu, njene snage su dovoljne samo za provokacije u sjevernom smjeru", kazao je Siniehubov.

Siniehubov je rekao da je jedan muškarac poginuo, a najmanje tri su ranjena u Vovčansku i obližnjem selu Čarkaski Tiški.

Vlasti su stanovnicima pograničnih sela rekle da se evakuiraju. Nacionalna policija objavila je fotografije i video na društvenim mrežama na kojima se vidi kako policajci pomažu ljudima da spakiraju svoje stvari u policijska vozila, prije nego što budu odvezeni na sigurnije lokacije.

Prekogranični napad dolazi nakon nekoliko mjeseci pojačanih ruskih zračnih napada na grad Harkiv, koji su onesposobili sve njegove kapacitete za proizvodnju električne energije, kao i njegove podstanice.