BiH
0

Kongres Bošnjaka svijeta: Agencija za statistiku BiH diskriminira Bošnjake

FENA
Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine i direktor Zdenko Milinović uvođenjem dvije šifre za modalitete Bošnjak i musliman diskriminira narod nad kojim je počinjen genocid, stav je Kongresa Bošnjaka svijeta.

U saopćenju za javnost Kongres zahtijeva da se entitetsko državljanstvo, koje je naknadno ubačeno a nije se koristilo na probnom popisu, izbriše i da popisnica bude ista ona koja se koristila na probnom popisu.

Također, zahtjev Kongresa je i da se Bošnjak i musliman u pogledu modaliteta objedine pod jednom šifrom, kao i da dijaspora koja je zbog ratnih dejstava protjerana, ima ista prava kao i svi građani koji žive u Bosni i Hercegovini.

Kongres traži da Agencija za statistiku BiH ima transparentan i javan rad kada je u pitanju dijaspora, te da omogući uvid u metodologiju i popisnicu dijaspore te da se građanima osigura kopija popisnice nakon njihovog izjašnjavanja.

"Navedeno nije ništa što nama ne pripada, i žalosno je da moramo na ovo reagirati. Ovim putem pozivamo i IMO Međunarodni tim angažovan od Vijeća Evrope i Evropske unije da, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, nema dvostruke standarde i da s direktorom Zdenkom Milinovićem ne udovoljava zahtjevima onih koji priželjkuju podjelu Bosne i Hercegovine", navodi u saopćenju Kongres Bošnjaka svijeta.

Dosadašnjim radom i preporukama da se u probnom popisu ne koristi entitetsko državljanstvo, pa naglim mijenjanjem svojih preporuka, i da se Bošnjaci i muslimani ne objedine pod jednu šifru, rukovodeći agencije i IMO tim, stav je Kongresa Bošnjaka svijeta, diskriminiraju narod nad kojim je počinjeno etničko čišćenje samo zato što smo muslimani.

"Zbog kršenja ljudskih prava Bošnjaka muslimana pozivamo direktora Zdenka Milinovića na moralnu ostavku, kao i Međunarodni IMO tim zbog nekonzistentnosti u svojim preporukama. Prepoznavanjem nastojanja da se legalizira teritorija s koje su naši najdraži protjerani, otvoreno govorimo da pred očima javnosti i čitave međunarodne zajednice nećemo šutiti", upozoravaju u Kongresu, koji je uputio i otvoreno pismo najvišim međunarodim zvaničnicima, američkom ambasadoru, visokom predstavniku, ambasadoru Turske u BiH i drugima.