BiH
0

Kongres Bošnjaka svijeta razočaran političkim odnosom prema popisu stanovništva

FENA
Dijaspora i Kongres Bošnjaka svijeta razočarani su trenutim političkim odnosom prema narednom popisu stanovništva "koji bi trebao biti veoma bitan za dalji ekonomski, socijalni i svaki drugi razvoj u Bosni i Hercegovini", saopćeno je iz tog kongresa.

Članovi Kongresa Bošnjaka svijeta, koji su, kako se navodi, zbog agresije na svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu bili prisiljeni da je napuste i žive od Sjeverne Amerike, Evrope, Azije do Australije , prateći dešavanja vezana za popis stanovništva BiH putem medija, zaključili su da bi ovaj popis za neke antibosanskohercegovačke elite mogao poslužiti kao svojevrsno legaliziranje entitetskog čišćenja u BiH.

"To se nastoji legalizirati kroz tiho provlačenje entitetskog državljanstva u popisnicu. Zato apeliramo na sve da na popisnici u predstojećem popisu ne može stajati entitetsko državljanstvo, već samo državljanstvo BiH, jer oni koji to traže i rade svjesno krše Ustav BiH", ističe se u saopćenju Kongresa Bošnjaka svijeta.

Također, smatraju da Bošnjak i musliman moraju biti obuhvaćeni istom šifrom u šifrarnicima za obradu modaliteta, jer su, navode, muslimani po pravnom kontinuitetu nasljednici muslimana kako je bilo definisano ustavom iz 1974. godine.

Zahtjevaju da Agencija za statistiku u narednih 30 dana javno objavi metodolgiju obrade kompletnog popisa, a "ne kako direktor te institucije Zdenko Milinović navodi da će se metodologija modaliteta objaviti po okončanju popisa".

Zbog malverzacija, kako kažu, bit će prinuđeni na bojkot popisa, za što će, prema njihovom mišljenju, biti odgovorni rukovodeći organi Agencije za statistiku.

"Obrada podataka mora biti unaprijed predviđena i jasno građanima prezentovana, jer Agencija za statistiku služi građanima, a ne sebi, te ćemo tražiti opravdanost utrošenih sredstava koje je vlada države BiH, u približnoj vrijednosti od 40 miliona, izdvojila za popis stanovništva u BiH", rekli su iz Kongresa Bošnjaka svijeta.

Agenciji za statistiku i direktoru Milinoviću Kongres Bošnjaka svijeta se 27. februara pismeno obratio, ali do danas odgovor od te institucije nije dobio, saopćeno je iz tog kongresa.