{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SBK: Milinović unosi pometnju oko vjerskog i nacionalnog imena Bošnjaka

F
29.4.2013. u 17:08
21
3
SBK: Milinović unosi pometnju oko vjerskog i nacionalnog imena Bošnjaka
21
SBK: Milinović unosi pometnju oko vjerskog i nacionalnog imena Bošnjaka
Zdenko Milinović (Foto: Klix.ba)
Svjetski bošnjački kongres oglasio se saopćenjem za javnost povodom najavljenog popisa stanovništva u BiH i pokušaja direktora Agencije za statistiku BiH Zdenka Milinovića da, kako tvrde, započeti genocid nad Bošnjacima dovrši "konačnim rješenjem“ putem diskriminirajuće popisnice.
Osnovno ljudsko pravo je sloboda savjesti i pravo na nacionalno ime. To je ustavna kategorija koju mora svako poštivati, stoji u saopćenju.

"I baš kad smo pomislili da će Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine poštivati Ustav, šokirani smo disriminatorskim odnosom direktora Agencije Zdenka Milinovića prema nacionalnom imenu 'Bošnjak'. Vođen praksom da će Bošnjaci šutke pristati na sve što im se nametne kao i do sada, Milinović se usudio da udari na slobodu savjesti i da flagrantno krši pravo Bošnjacima na nacionalno ime", navodi se u saopćenju.

Svjetski bošnjački kongres ističe da je neprimjereno da se bilo kome, pa tako i Bošnjacima, oduzima pravo da sami definiraju svoj nacionalni, vjerski, kulturni i državni identitet.

"Ne odustajući od dosadašnje prakse prema Bošnjacima, Zdenko Milinović ciljano unosi pometnju oko vjerskog i nacionalnog imena Bošnjaka, oduzimajući im pravo da se oni sami izjasne o svom nacionalnom imenu i svojoj vjerskoj pripadnosti. Unošenje zabune oko nacionalnog i vjerskog imena kod Bošnjaka, te sugestivno nametanje imena musliman za nacionalno ime Bošnjaka, predstavlja kontinuitet zlonamjernog odnosa prema nacionalnom i državnom pravu Bošnjaka", smatraju u Svjetskom bošnjačkom kongresu.

Napominju da formalno sugeriranje pojma "musliman“ za bošnjačku nacionalnost, nije samo jezički pogrešno, već je i naučno neprihvatljivo na isti način kao što se pojmovi "katolik“ i "pravoslavni“ ne mogu primijeniti na nacionalnu odrednicu "Hrvat“ i "Srbin“, iako se zna da su katolici uglavnom Hrvati a pravoslavni uglavnom Srbi u Bosni i Hercegovini.

Svjetski bošnjački kongres od Agencije za statistiku BiH zahtijeva da odmah i bezuvjetno isključi svaku mogućnost da pojam "musliman“ ima nacionalnu odrednicu, jer je riječ "musliman“ isključivo vjerski pojam, a nikako nacionalni.

Zatim, da Agencija odmah i bezuvjetno uvaži zahtjeve bošnjačkih državnih, nacionalnih i kulturnih autoriteta i institucija da se pojam "Bošnjak“ ima tretirati kao nacionalno ime bošnjačkog naroda, bez bilo kojih dodatnih pojmova.

Svjetski bošnjački kongres zahtijeva da direktor Agencije Zdenko Milinović odmah i bezuvjetno prestane tumačiti nacionalne i vjerske pojmove kod Bošnjaka, već da oficijelno zatraži od legitimnih i legalnih nacionalnih i vjerskih institucija u Bošnjaka da objasne šta znači "musliman“ a šta "Bošnjak“ kako ne bi brkao ta dva pojma i kako ne bi širio dezinformacije o Bošnjacima u javnosti u ime državne institucije.

Također, Svjetski bošnjački kongres zahtijeva da bošnjački predstavnici odmah i bezuvjetno iskoriste svoje zastupničko pravo u Agenciji za statistiku i na vrijeme zaustave kršenje Ustava sa disriminirajućim namjerama na račun slobode savjesti i nacionalnog prava Bošnjaka. Bošnjački predstavnici u Agenciji za statistiku Bosne i Hercegovine imaju povijesnu odgovornost za budućnost bošnjačkog naroda i bosanske države.

Također, zahtijeva se da Agencija, na čelu sa direktorom Zdenkom Milinovićem, ove zahtjeve odmah shvati savjesno i odgovorno, jer "savjesni i odgovorni Bošnjaci neće dopustiti da im se šutke ubija budućnost njihove djece".

Svjetski bošnjački kongres je pozvao sve savjesne i odgovorne Bošnjake, kao i sve bošnjačke nacionalne organizacije u domovini i dijaspori da dignu svoj glas protiv diskriminacije i tako ne dozvole da im se flagrantno krši nacionalno i državno pravo.

"Vjerski ponos ne sprečava Bošnjake da se na demokratski način bore za svoja legitimna nacionalna i državna prava. Bošnjaci imaju pravo i obavezu da svojoj djeci osiguraju mirnu i prosperitetnu nacionalnu i državnu budućnost u porodici europskih nacija i kultura", kaže se u saopćenju Svjetskog bošnjačkog kongresa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: