{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koalicija Jednakost: Dezinformacije i laži o popisu moraju prestati

F
24.3.2013. u 16:37
44
20
Koalicija Jednakost: Dezinformacije i laži o popisu moraju prestati
44
Koalicija Jednakost: Dezinformacije i laži o popisu moraju prestati
Koalicija Jednakost poziva Vijeće ministara BiH i Agenciju za statistiku da hitno uvaže preporuke Međunarodne posmatračke misije o senzitivnim pitanjima na popisnici, te da ova pitanja ostave potpuno otvorena.
Podsjećaju da šesti izvještaj Međunarodne posmatračke misije za popis u BiH, koji je, nakon više od tri mjeseca zadržavanja od bh. vlasti, objavljen ove sedmice, jasno govori o tome kako treba da izgledaju ova pitanja.

U izvještaju se, u dijelu s preporukama, navodi: "Ako ispitanici odluče da odgovore na pitanje 24. o etnicitetu/nacionalnosti, moraju znati da, u skladu sa međunarodnim standardima, mogu slobodno izraziti kako sami sebe vide - bilo kao pripadnike etničke grupe, samoidentifikovane grupe, regionalnih i lokalnih grupa ili grupe koje se ne smatraju etničkim, poput, recimo, religioznih grupa, grupa baziranih na nacionalnosti u smislu državljanstva/građanstva, itd. Ovdje se ne radi o konstitutivnim grupama, nego o vlastitoj percepciji građana. U praktičnom smislu, ovo izjašnjavanje će biti napisano na otvorenoj liniji."

Direktor EUROSTAT-a Pieter Everaers, u nedavnom obraćanju je naglasio da je od izuzetne važnosti da ova pitanja ostanu otvorena.

"Sasvim je jasno kako međunarodne preporuke ne razmatraju alternative za ova pitanja i saglasne su u tome da je jedino ispravno da popisnica sadrži potpuno otvorenu formu za osjetljiva pitanja. Bitno je spomenuti da su i na probnom popisu ova pitanja bila potpuno otvorena i postavljana bez sugestija o izjašnjavanju, dok je pisana forma od četiri modaliteta korištena isključivo od popisivača, za statističke svrhe", navedeno je u saopćenju.

Iz Koalicije ističu da informacije o tome da su ova pitanja na probnom popisu nudila modalitete građanima/kama, nisu tačne.

"Konstantno plasiranje dezinformacija o formi probne popisnice jasno pokazuje da se obmanjivanjem javnosti pokušava pripremiti zatvaranje ovog pitanja i vraćanje popisnice u diskriminatornu formu, u suprotnosti sa svim međunarodnim preporukama. Želimo da naglasimo da, prema međunarodnim preporukama, pitanja o etničkom/nacionalnom izjašnjavanju nisu ni trebala biti dio popisa" pojašnjeno je.

Insistiranjem na postavljanju ovih pitanja, smatraju u Koaliciji, i to na ovako diskriminatoran način, vlasti u BiH bi mogle dovesti u pitanje i evropsku budućnost BiH, ali i sva praktična pitanja planiranja budućnosti BiH koja zavise od uspješno provedenog popisnog procesa.

Koalicija Jednakost naglašava da, ukoliko bi konačno rješenje sadržavalo bilo kakvu regresiju u smislu prava građana i građanki i uvelo dodatnu diskriminaciju, građani i građanke BiH neće pristati na to, te će pozvati na otvoreni bojkot diskriminatornog popisa.

"Pozivamo predstavnike međunarodne zajednice, a posebno delegacije EU u BiH, koja u značajnoj mjeri finansira popis stanovništva, da ne dozvole da predstavnici bosanskohercegovačkih vlasti ugroze popisni proces svojim neodgovornim ponašanjem", kaže se u saopćenju Koalicije Jednakost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: