BiH
64

Brkan: Vijeće ministara BiH nastavlja praksu nedovoljno jasnih odluka

FENA
Darko Brkan (desno)
Darko Brkan (desno)
"Vijeće ministara BiH nastavlja praksu kontroverznih i nedovoljno jasnih i preciznih poteza i odluka. Saopćenje s jučerašnje sjednice o popisu stanovništva, koje je jedini dostupan dokumenat, nije ni u kojem slučaju dovoljno jasno da bi se donio kvalitetan zaključak, ali je veoma zabrinjavajuće", ocijenio je danas u izjavi Feni Darko Brkan iz Koalicije nevladinih udruga Jednakost.

"Ukoliko je definitivna odluka to da pitanja o nacionalnom, etničkom izjašnjavanju, izjašnjavanju o vjeroispovijesti i maternjem jeziku budu poluotvorena, onda je Vijeće ministara dovelo u pitanje integritet popisnog procesa", upozorio je Brkan.

Prema njegovim riječima, ovim bi se najoštrije prekršile kako preporuke EUROSTAT-a, tako i međunarnodni standardi za postavljanje "osjetljivih" pitanja, te bi cijeli popis postao mjesto diskriminacije i kršenja osnovnih ljudskih prava.

Osim pitanja popisnice, smatra, vrlo diskutabilno je i to da će se šifrarnik definirati nakon popisa, što zapravo u potpunosti dovodi popisni proces u pitanje, jer građani svojim izjašnjavanjem u ovom slučaju uopće ne bi znali kako će to biti brojano, kao ni na koji način će njihovo izjašnjavanje biti kvalificirano.

"Ovo nas podsjeća na mnoge druge netransparentne procese u bh. društvu, kao što nas je ministar Damir Hadžić i nespretno upozorio svojom izjavom o "rasipanju glasova". Kao što smo više puta najavljivali, ovakva odluka nam ostavlja samo jednu opciju, a to je pozvati sve građane i građanke da ne učestvuju u ovakvom diskriminatornom procesu. Naglašavamo, nakon što su ignorirane naše molbe i zahtjevi, kao i preporuke međunarodne monitoring misije, jedina opcija je bojkot popisa, jer je to jedini način da građani i građanke ove države zaštite svoj integritet i pokušaju sami zaštititi svoja ljudska prava, kad su već potpuno iznevjereni od predstavnika vlasti", kazao je Brkan.

Osim ovoga, najavljuje da će Jednakost pozvati i predstavnike međunarodne monitoring misije, kao i EU, da ne dozvole ovakvo kršenje ljudskih prava, te da ne daju pozitivnu preporuku za održavanje popisa u oktobru, bar ne dok se ne spriječi diskriminacija građana i građanki BiH.

"Moramo naglasiti da je Vijeće ministara, odnosno ministar Hadžić, koji koordinira popis u ime Vijeća ministara, više od dva mjeseca ostao potpuno nezainteresiran za kontinuirane pozive organizacija civilnog društva za sastanak i konsultacije o ovom pitanju, što dodatno govori o zanimanju predstavnika vlasti za interese građana u ovom procesu", rekao je Brkan.