BiH
0

Komisija dala negativno mišljenje o Prijedlogu zakona o izbjeglicama

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici dala je negativno mišljenje o Prijedlogu zakona o izbjeglicama iz BiH, raseljenim osobama i povratnicima, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Također, Komisija je jednoglasno usvojila zaključak da je Izvještaj Vijeća ministara BiH o provođenju mjera i aktivnosti za rješavanje problema građana BiH koji su bili zaposleni i nastanjeni u Republici Hrvatskoj, a u periodu od 1992. do 1995. otpušteni s posla, nepotpun i da plan mjera nije realiziran.

Pored toga, Komisija je usvojila zaključak kojim se od Predstavničkog doma PSBiH traži da zaduži Vijeće ministara BiH da ovaj problem podigne na ministarski nivo kao otvoreno pitanje.

Predstavnici ove populacije istakli su da su zadovoljni angažmanom Ministarstva civilnih poslova BiH, a djelimično i Ministarstva vanjskih poslova BiH, na rješavanju njihovih problema, ali da postoje i oni koji opstruiraju čitav proces, te da su spremni podnijeti tužbu protiv određenih osoba i institucija ukoliko nastave s tim.

Komisija je usvojila zaključak kojim predlaže Predstavničkom domu PSBiH da predstavnicima udruženja ove populacije omogući da se obrate na jednoj od narednih sjednica.

Po podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, službama za zapošljavanje na području BiH prijavilo se 13.636 oštećenih radnika koji su tokom rata otpušteni s posla u Republici Hrvatskoj i to: u Federaciji BiH 3.961, a u Republici Srpskoj 9.548, a u Brčko Distriktu BiH 127 radnika.

Predstavnici njihovih udruženja tvrde da je stvarni broj oko 50.000.