BiH
2

Predstavnički dom PSBiH danas o Prijedlogu zakona o izbjeglicama

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas u Sarajevu trebalo bi da razmatra Prijedlog zakona o izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, raseljenim osobama i povratnicima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku PSBiH usvojila je pet amandmana na predloženi zakon, ali nakon toga nije podržala predloženi zakon u cjelini.

Prema Prijedlogu zakona, izbjeglice iz BiH i raseljene osobe imaju pravo povratka u ranije prebivalište, izbor drugog prebivališta te povrat imovine ili kompenzaciju - naknadu za imovinu koja se ne može vratiti.

Potrebna finansijska sredstva za provedbu plana suštinskog okončanja procesa povratka procijenjena su na 1,3 milijarde KM, od čega oko 900 miliona KM za obnovu stambenih jedinica i oko 400 miliona KM za obnovu prateće komunalne infrastrukture.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti odbrane i sigurnosti BiH, čiji je predlagač Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, koji je predložila Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Informacija o realiziranju Plana mjera koje je iz svoje nadležnosti preduzelo Ministarstvo vanjskih poslova BiH za rješavanje problema građana BiH koji su bili zaposleni u Republici Hrvatskoj i otpušteni s posla u periodu 1991.-1995. godine kao i imenovanje ad hoc komisije za provođenje postupka imenovanja Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH.