Ministarstvo vanjskih poslova BiH
1

Pregovori s Hrvatskom o 13.636 bh. radnika otpuštenih tokom rata

FENA
Nebojša Regoje
Nebojša Regoje
Ministarstvo vanjskih poslova BiH je uputilo dopis ministarstvima civilnih poslova, pravde i za ljudska prava i izbjeglice BiH te zainteresovanim stranama i zatražilo da hitno dostave imena članova delegacije uime njihovih ministarstava za pregovore na ekspertnom nivou s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske radi rješavanja radnopravnog i socijalnog statusa državljana BiH koji su bili zaposleni u Hrvatskoj i od 1991. do 1995. godine ostali bez posla.

Načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH ministar-savjetnik Nebojša Regoje izjavio je Feni da će nakon dobijanja odgovra od navedenih institucija zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija donijeti odluku o imenovanju delegacije.

Po riječima Regoje, imajući u vidu da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH samo jedan od učesnika pregovora te da je svako od navedenih ministarstava nosilac određenih aktivnosti povodom rješavanja problema otpuštenih bh. radnika iz Republike Hrvatske, delegacija će prije početka pregovora zauzeti zajednički stav o navedenom pitanju i dogovoriti se o prijedlogu rješenja.

Na tematskoj sjednici 7. februara Vijeća ministara BiH posvećenoj implikacijama pristupanja Republike Hrvatske Evropskoj uniji na Bosnu i Hercegovinu, Ministarstvo civilnih poslova BiH izvijestilo je da je već preduzelo potrebne korake i pokrenulo postupak radi rješavanja radnopravnog i socijalnog statusa radnika iz BiH zaposlenih u Hrvatskoj koji su u periodu 1991.-1995. godina otpušteni s posla.

"Rok, dužinu trajanja i termin završetka pregovora nije moguće unaprijed odrediti, to će zavisiti od intenziteta pregovora koji ne zavisi samo od naše delegacije. MVPBiH će odmah nakon formiranja delegacije preduzeti mjere iz domena svoje nadležnosti i kontaktirati odgovarajuću delegaciju Republike Hrvatske radi dogovora o tehničkim pitanjima mjesta i vremena za početak pregovora", kazao je Feni načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova ministar-savjetnik Nebojša Regoje.

Prema podacima iz Ministarstva civilnih poslova BiH službama za zapošljavanje na području BiH prijavilo se 13.636 oštećenih radnika koji su tokom rata otpušteni s posla u Republici Hrvatskoj i to: u Federaciji BiH 3.961, a u Republici Srpskoj 9.548, a u Brčko Distriktu BiH 127 radnika.