BiH
0

Poslanici o problemu bh. građana otpuštenih s posla u Hrvatskoj

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je Informaciju o realiziranju Plana mjera koje je iz svoje nadležnosti preduzelo Ministarstvo vanjskih poslova BiH za rješavanje problema građana Bosne i Hercegovine koji su bili zaposleni u Republici Hrvatskoj i otpušteni s posla u periodu od 1991. do 1995. godine.

Poslanica Aleksandra Pandurević, čija je ovo bila inicijativa, kazala je da je materijal koji su dobili nepotpun. Prema njenim riječima, ova inicijativa je pokrenuta u oktobru 2011. godine.

"Do januara ove godine nismo dobili informaciju nijednog ministarstva koje je bilo zaduženo za realizaciju plana mjera koje je potrebno poduzeti za rješavanje problema građana BiH koji su bili zaposleni u Hrvatskoj u periodu od 1991. do 1995. godine i ostali bez posla", kazala je Pandurević.

Dodala je da su tek na ponovljenu inicijativu u januaru dobili informaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH da je ovo pitanje tretirano kao otvoreno pitanje na nižem niovu s predstavnicima Hrvatske.

"Ono što je jasno iz ovog dopisa Ministarstva vanjskih poslova BiH jeste da su predstavnici Hrvatske jedno vrijeme negirali, prvo kako oni ne znaju o čemu je riječ, pa kad su saznali o čemu je riječ onda su upućivali na pokretanje sudskih sporova, a onda ti sudski sporovi traju po deceniju i kad dođe do njihovog ishoda kažu firma je propala, preduzeće je propalo", kazala je Pandurević.

Istaknula je da, nažalost, nisu dobili informaciju Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva pravde BiH, Ministarstva za ljudska prava BiH.

"Bojim se da su spomenuta ministarstva na ovaj način samo demonstrirala svoj odnos prema ovom parlamentu i prema građanima BiH, jedan zaista ružan, degradirajući, omalovažavajući odnos", kazala je Pandurević.

Ona je navela da je Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH razmatrala ovu informaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH i donijela zaključak da je ovo nekompletna informacija.

Također, kazala je Pandurević, predlažemo Predstavničkom domu da zaduži Vijeće ministara BiH da ovo pitanje otvori na ministarskom nivou između BiH i Republike Hrvatske jer "očito je da na ovom nižem nivou do sada nemamo rezultata“.

"Osim ovih zaključaka, predlažem i zaključak, s obzirom na to da su ovo nekompletne informacije, da zadužimo Vijeće ministara da u roku od 60 dana Predstavničkom domu dostavi punu informaciju o realizaciji plana mjera koje je potrebno poduzeti za rješavanje problema građana BiH koji su bili zaposleni u Hrvatskoj i otpušteni s posla u periodu od 1991. do 1995. godine.

Drugi zaključak je da se zadužuje Vijeće ministara da pokrene inicijativu ka Republici Hrvatskoj da se dopuni postojeći Sporazum o socijalnom i penzionom osiguranju između BiH i Hrvatske u smislu vraćanja stečenih prava invalida rada, a koji su izgubili posao radi izmišljenih neopravdanih izostanaka i dopuna da se odnosi i u smislu izjednačavanja s invalidskim pravima građana s građanima hrvatske nacionalnosti", kazala je Pandurević.

Poslanik Saša Bursać je rekao da bi sva navedena ministarstva, prije svega Ministarstvo vanjskih poslova BiH, trebalo da se pozabavi problemom ljudskih prava ljudi koji su došli iz Hrvatske.

Poslanik Šemsudin Mehmedović je kazao da danas treći ili četvrti put raspravljaju o ovom pitanju u ovom domu.

Čini mi se, dodao je, da Vijeće ministara, ni ono prethodno ni ovo sada, nije ozbiljno pristupilo rješavanju ovog problema.

"Bojim se da Republika Hrvatska čeka da većina ove populacije izumre i da na kraju kažu, evo ipak ćemo se mi aktivno uključiti u rješavanje ovog problema", kazao je Mehmedović.

Preporučio je kolegama da podrže predložene zaključke i „da se zaista od Vijeća ministara očekuje da na jednom najvišem nivou s Republikom Hrvatskom razgovara o ovom problemu, jer je u pitanju veoma veliki broj ljudi“.