Parlament BiH
0

Koji će biti državni praznici?

FENA
Vijeće ministara BiH je na posljednjoj sjednici, većinom glasova, utvrdilo Prijedlog zakona o praznicima Bosne i Hercegovine i neradnim danima. No, većina stranaka u bh. parlamentu i dalje ima vrlo različita viđenja koji bi se praznici nazivali državnim. U takvoj atmosferi će se razmtrati i ovaj zakonski prijedlog Vijeća ministara.

Predloženim zakonom je predviđeno da praznici Bosne i Hercegovine budu: Nova godina, Prvi maj - Međunarodni praznik rada, Deveti maj - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, kao i 26. juni - Dan podrške žrtvama nasilja. Osim toga, definirano je i koji bi bili neradni dani u BiH za vrijeme vjerskih praznika.

Poslanik Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adem Huskić je kazao za Fenu da je za njega neprihvatljivo ono što je predviđeno da budu državni praznici, ističući da je to „ispod minimuma koji BiH treba da ima kad su praznici u pitanju“.

"Neprihvatljivo mi je da tu nema 25. novembra ili 1. marta - to su datumi koji su vrlo bitni za BiH i nema nikakvog razloga, ni najmanjeg, da ne budu uvršteni kao državni praznici", smatra Huskić.

Sličnog je mišljenja i poslanik Stranke demokratske akcije Halid Genjac koji kaže da je njegova suštinska primjedba na predloženi zakon pitanje Dana državnosti BiH - 25. novembar, ističući da taj datum ima posebna značaj za BiH.

On također smatra da bi u predloženi zakon trebalo uvrstiti i Dan nezavisnosti BiH - 1. mart.

"Mislim da treba ipak u jednoj tolerantnoj atmosferi u Parlamentu kroz diskusiju nastojati da se dođe do rješenja koja uvažavaju sve realitete", kazao je Genjac.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Lazar Prodanović smatra da je prijedlog koji je utvrdilo Vijeće ministara prihvatljiv.

“Vidjet ćemo, ako bude mogućnosti i ambijenta da se utvrde i neki drugi datumi koji bi bili od značaja za BiH”, kazao je Prodanović napominjući da su oni ranije predlagali i dan potpisivanja Dejtonskog mirovonog sporazuma kao državni praznik u BiH.

Kad prijedlog ovog zakona dođe u parlamentarnu proceduru onda ćemo, kazao je Prodanović, razmotriti sve druge mogućnosti i mogućnost amandmanskog djelovanja, eventualno, na ove prijedloge.

“Ono što je bilo bitno i važno nije se uspjelo dogovoriti čini mi se oko toga - jedan datum koji bi mi proglasili u BiH da je to dan nezavisnosti, državnosti, kako bi ga već zvali. Međutim, mislim da je i ovo napredak što je urađeno, zato što je dogovoreno ono oko čega se svi slažu. I to je dobro”, smatra poslanik Hrvatske demokratske zajednice BiH Velimir Jukić.

Ovo što nismo dogovorili, kazao je on, očekuje se da dogovorimo u narednom periodu “tako da odredimo i taj datum koji sve zemlje u okruženju i svijetu imaju, da se i u BiH odrediti koji je to datum”.

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH Jozo Križanović je podsjetio da je ta stranka još u prošlom sazivu Parlamenta predlagala zakon o državnim praznicima, ali da on nije prihvaćen.

Komentirajući zakon koji je predložilo Vijeće ministara, Križanović ističe da je i ranije postojala saglasnost oko međunarodnih praznika, „međutim interesantno je da u tome svemu nema ni jednog datuma karakterističnog za BiH“.

“Mislim da donošenje zakona u kome ne bi bilo autentičnog bar jednog ili dva praznika koji karakteriziraju BiH, ne bi imalo smisla”, kazao je Križanović.