Za razliku od RS-a
86

Forum mladih Kruga 99: Dosadašnje obilježavanje državnih praznika je bilo isuviše skromno

FENA
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Forum mladih "Kruga 99" povodom Druge sesije mladih intelektualaca o temi: "Posvećenost u obilježavanju državnih praznika“ danas je organizrao pres konferenciju na kojoj su se obratili članovi rukovodstva Muhamed Hamzić, Harun Kamerić i Nudžejma Halilović.

S obzirom na to da se bliži obilježavanje 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, članovi Foruma mladih Kruga 99 govorili su o tome koliki se značaj pridaje jednom od najvažnijih praznika naše domovine.

"Posvećenost u obilježavanju državnih praznika Bosne i Hercegovine se isključivo svodi na komemorativni karakter, neradni dan i odlazak na obližnje planine. Kao država ne posjedujemo kontinuitet, želju i volju da na dostojanstven način obilježavamo državni praznik, jer dosadašnji program obilježavanja je bio isuviše skroman, posebno ako uporedimo sa obilježavanjem neustavnog dana. Dan nezavisnosti se slavi u jednom dijelu Bosne i Hercegovine, entitetu Federacija BiH, gdje je neradni dan, dok je u drugom dijelu, entitetu Republici Srpskoj, radni dan. Razlog je što u bh. entitetu Republika Srpska, smatraju kako je Bosna i Hercegovina nastala tek potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, 21. novembra 1995, što je daleko od istine", kazao je Hamzić.  

Podsjetio je da je 6. jula 2017. godine Ustavni sud BiH odbacio apelacije dijela zastupnika Narodne skupštine entiteta RS, kao neosnovane, a koje su u vezi s pitanjem ustavnosti 1. marta Dana nezavisnosti BiH i 25. novembra Dana državnosti BiH. 

"Forum mladih podsjeća da je BiH svoju državnost i nezavisnost skupo platila i ponosno odbranila. S porukom: "Država se ne dobija, za državu se bori!“, ohrabrujemo bh. javnost da poštuje i veliča historijske fakte. Jedan od ključnih problema je to što građanima BiH nedostaje svijest o važnosti obilježavanja državnih praznika, čak primjećujemo i određenu dozu srama i stida da se ponosno i hrabro obilježavaju državni praznici", kazao je Hamzić.