BiH
14

Klix.ba na dnevnom redu sjednice VM, Tužilaštvo KS pozvalo na razgovor pripadnike MUP-a RS

Piše: E. F.
Pripadnici MUP-a RS u redakciji portala Klix.ba (Foto: Klix.ba)
Pripadnici MUP-a RS u redakciji portala Klix.ba (Foto: Klix.ba)
Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH na dnevnom redu nalaze i Zaključci sa 3. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a koji se odnose na razmatranje pritisaka na slobodu informiranja i slobodu medija u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na policijski pretres i blokiranje redakcije portala Klix.ba.

Podsjećamo, ovo pitanje je na Zastupničkom domu PS BiH razmatrano na inicijativu Denisa Bećirovića, zastupnika iz SDP-a.

Istovremeno, u toku je istraga koja se odnosi na postupanje policijskih službenika MUP-a RS u prostorijama portala Klix.ba, a kojom se nastoji utvrditi da li su oni zapravo prekoračili svoje ovlasti, s obzirom na to da su veoma aktivno učestvovali u pretresu koji nije u njihovoj nadležnosti.

Naime, naredbom o pretresu, koju je izdao Igor Todorović, sudija Općinskog suda u Sarajevu, ovlašteni za te radnje su bili isključivo pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Do sada je u ovom istražnom predmetu saslušano 15 svjedoka, kako uposlenika Klixa, tako i policajaca MUP-a KS. Na razgovor u Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu su pozvani i policajci MUP-a RS.

S druge strane, nakon što je odlukom drugostepenog Vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu pretres obavljen u prostorijama portala Klix.ba proglašen nezakonitim, Ured disciplinskog tužitelja zaprimio je od Udruženja BH novinari pritužbu protiv sudije Općinskog suda u Sarajevu Igora Todorovića, koji je potpisao naredbu da se 29. decembra prošle godine pretresu prostorije portala Klix.ba.

Arben Murtezić, glavni disciplinski tužilac, kazao je za Klix.ba da će Ured, s obzirom na veliki interes javnosti, poduzeti radnje kako bi se preispitali navodi iz pritužbe.

"Generalno, to što je neko rješenje, akt ili presudu ukinuo drugostepeni organ, samo po sebi ne povlači disciplinsku odgovornost sudije koji je tu odluku donio", kazao je za Klix.ba Murtezić.