{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Općinski sud u Sarajevu naložio da se Klixu vrate predmeti oduzeti u pretresu!

6.1.2015. u 16:12
412
85
Općinski sud u Sarajevu naložio da se Klixu vrate predmeti oduzeti u pretresu!
412
Općinski sud u Sarajevu naložio da se Klixu vrate predmeti oduzeti u pretresu!
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Vijeće Općinskog suda u Sarajevu danas je donijelo rješenje kojim je uvažilo žalbu pravnih zastupnika portala Klix.ba, a povodom privremenog izuzimanja predmeta u pretresu prostorija našeg portala, koji je prošle sedmice obavljen po naredbi Općinskog suda u Sarajevu.
Tako će se, kako je za Klix.ba kazala Amra Hodžić, glasnogovornica Općinskog suda u Sarajevu, privremeno oduzeti predmeti i po pravomoćnosti ovoga rješenja vratiti direktoru portala Klix.ba Dariju Šimiću i glavnom i odgovornom uredniku Jasminu Hadžiahmetoviću.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo ima pravo žalbe na pomenutu odluku. Podsjetimo, nalog za pretres je potpisao sudija Igor Todorović, dok je u ime Tužilaštva Kantona Sarajevo zahtjev za pretres podnijela tužiteljica Suada Pašić.

Pravni zastupnici portala Klix.ba su u zakonom predviđenom roku uložili žalbu na nezakonto izuzimanje stvari koje su trebale biti predmet vještačenja, a u vezi sa aferom "Dva papka", odnosno snimkom na kojem premijerka RS-a Željka Cvijanović govori o "kupovini" zastupnika u narodnoj skupštini RS-a radi formiranja parlamentarne većine. Podsjećanja radi, Klix.ba je ovaj snimak objavio 15. novembra, nakon čega su počeli pritisci na našu redakciju.

Tužilaštvo s druge strane nastavlja rad kada je riječ o istrazi o regularnosti obavljenih pretresa.

"Tužilaštvo i dalje nastavlja vršiti provjere u cilju utvrđivanja eventualne krivične odgovornosti prilikom izvršenja predmetnog pretresa", rekao je ranije danas za Klix.ba glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Alem Hamzić.

Nakon pretresa je i Udruženje BH novinari uputilo Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, Uredu disciplinskog tužitelja, prijavu protiv Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, tužiteljice Suade Pašić i glavne tužiteljice Dalide Burzić, te Općinskog suda u Sarajevu, postupajućeg sudije Igora Todorovića i predsjednice Janje Jovanović zbog utvrđivanja zakonitosti naloga za pretres redakcije portala Klix.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: