|

Nakon pretresa Klixa: VM BiH traži više informacija o zastrašivanju medija u BiH

Nakon pretresa Klixa: VM BiH traži više informacija o zastrašivanju medija u BiH
16
Piše: E. F.
29.1.2015. u 15:29
23
komentara
16

dijeljenja
Nakon pretresa Klixa: VM BiH traži više informacija o zastrašivanju medija u BiH Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je upoznato o zaključcima 3. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, održane 15. januara 2015. godine, u povodu rasprave o tački dnevnog reda Razmatranje pritisaka na slobodu informiranja i slobodu medija u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na policijski pretres i blokiranje redakcije portala Klix.ba, koje je predložio zastupnik Denis Bećirović, Vijeće ministara BiH je zatražilo više informacija o pritiscima na medije u našoj zemlji.
Kako je saopćeno iz ove institucije, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH zaduženo je da prikupi podatke od nadležnih državnih, entitetskih i kantonalnih institucija te da Vijeću ministara BiH dostavi cjelovitu informaciju o pojavama pritisaka i zastrašivanja medija u BiH.

Istovremeno, u toku je istraga koja se odnosi na postupanje policijskih službenika MUP-a RS u prostorijama portala Klix.ba, a kojom se nastoji utvrditi da li su oni zapravo prekoračili svoje ovlasti, s obzirom na to da su veoma aktivno učestvovali u pretresu koji nije u njihovoj nadležnosti.

Naime, naredbom o pretresu, koju je izdao Igor Todorović, sudija Općinskog suda u Sarajevu, ovlašteni za te radnje su bili isključivo pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Do sada je u ovom istražnom predmetu saslušano 15 svjedoka, kako uposlenika Klixa, tako i policajaca MUP-a KS. Na razgovor u Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu su pozvani i policajci MUP-a RS.

S druge strane, nakon što je odlukom drugostepenog Vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu pretres obavljen u prostorijama portala Klix.ba proglašen nezakonitim, Ured disciplinskog tužitelja zaprimio je od Udruženja BH novinari pritužbu protiv sudije Općinskog suda u Sarajevu Igora Todorovića, koji je potpisao naredbu da se 29. decembra prošle godine pretresu prostorije portala Klix.ba.

Arben Murtezić, glavni disciplinski tužilac, kazao je za Klix.ba da je Ured, s obzirom na veliki interes javnosti, poduzeo radnje kako bi se preispitali navodi iz pritužbe. Uskoro bi mogla uslijediti i odluka po ovom pitanju.

"Generalno, to što je neko rješenje, akt ili presudu ukinuo drugostepeni organ, samo po sebi ne povlači disciplinsku odgovornost sudije koji je tu odluku donio", kazao je za Klix.ba Murtezić.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...